Nieuws
21 april 2014

Oldtimer- en Machineveiling

Voor de derde maal op rij ging de machineveiling in het voorjaar door op Paasmaandag, wat op zich een mooi succes oogt betreft opkomst bezoekers, potentiële kopers een aangebrachte materialen op deze verlofdag. Een ideaal moment voor zowel kandidaat kopers als liefhebbers en Oldtimervrienden elkaar te ontmoeten in het prille voorjaar.

Zonnige Paasmaandag 
De weersgoden waren zeker goedgemutst deze maandag, het was reeds van vroeg in de morgen een stralende en blijvende zon. Dit merkten we reeds vanaf 9u aan de bezoekers welke vroeg van de partij waren. Deze opkomst gaf al een goede stemming en sfeergebeuren voor het verdere verloop van de veiling in de namiddag.  De eerste bezoekers deden hun ronde op het terrein, op de beton en in de schuur naar de te verkopen items . Daarna werd er bij een tas koffie of drankje verder de items besproken over wat en niet te kopen. Voor hen die een iets langere dialoog hadden konden zich waar de Frietmobiel begeven om zich innerlijk iets te versterken over de middag.

Van Historsche metalen stoel voor pikmachine tot  335 pk tractor onder de hamer.
Er was een mooi aanbod van materialen tijdens deze veiling van om en rond de 130 items.Inde schuur was er allerlei klein materiaal te vinden voor Park- en Tuin, alsook werkgereedschap, tractor onderdelen en historische onderdelen en werktuigen. Op de beton  waren er nog een aantal Tuinmachines en zowel aanhangers, betonmolen tot een kano toe. Diversiteit alom. Op de weide stonden vooraan een aantal zelfrijdende Parkmachines zoals Gator en andere transporters. Verder allerlei landbouwmachines van strooi- en graslandmaterialen, Grondbewerking – en zaaimachines,net zoals kip- en mestwagens. En last but not least een 12 tal tractoren vanaf 15pk tot 335 pk en van bouwjaar 1960 tot 2011. Een ruim aanbod dus van tractoren voor elk wat wils.

Schriftelijk bod.
In de voormiddag waren er een groot aantal geïnteresseerden voor de te verkopen items, doch door andere verplichtingen niet aanwezig konden zijn in de namiddag. Er kan steeds een schriftelijk bod gedaan worden en wanneer er inde namiddag geen hoger bod komt is dit geldig als hoogste bieder op de veiling. Het was verwonderlijk hoeveel kandidaat kopers een schriftelijk bod indienden op meerdere items. Dit gaf al een goed gevoel voor de start van de veiling wat zich maar meer kon evolueren naar een goede verkoop tijdens deze veilingdag.

Koperkaart.
Inde namiddag stroomden nog een groot aantal bezoekers het terrein om net voor de veiling vlug hun ronde te doen, de items te verkennen eventueel via de cataloog al dan niet van het internet of aangeschaft op de veiling. Om 13u30 werd er gevraagd aan de bezoekers om zich te vergewissen van hun koperskaart en eventueel een nieuwe aan te schaffen om geldig te kunnen bieden. Dit verliep vrij vlot , doch nam toch een halfuurtje in beslag vooraleer iedere nieuwe kandidaat koper zijn gegevens had ingevuld en een kaart had bemachtigd.

Veiling per opbod.
Iets voor 14u ging de veiling van start te beginnen met de loten in de schuur. Het ging van bij de start al vrij vlot waarbij lot nr. 2, een aantal historische pikken, dorsvlegel en zeis als eerste van de hand ging naar de koper. De ruime opkomst kopers, het zonnige klimaat en goede PR campagne bracht een echte verkoopsfeer in de schuur, wat zich resulteerde in een vrij goede verkoop van de verschillende items zowel in de schuur, als buiten de schuur. Soms werd er onoplettend wel eens op verkeerde item geboden en toegewezen, doch dit ligt aan de kandidaat koper die zich niet bewust had over welk item het hem precies ging. Maar tot slot kwam dit allemaal terecht. Het ging er verder vrij vlot aan toe met de verkopen items waarbij merendeels verschillende bieders waren op een item wat alleen maat een goede verkoopsfeer met zich meebracht en een opleving van de veilingmeester met de hamer. Doordat de meeste items waren bekend gemaakt via advertentie en met foto’s op het internet waren er heel bewuste kopers op het terrein. Van de 130 aangeboden items waren er in totaal 89 verkocht wat op zich een geslaagde veiling teweegbracht.

Afsluiting van de veiling.
Na de veiling is het steeds een overrompeling aan de balie van eventuele kopers welke te laat op het terrein waren en navraag deden of bepaald lot reeds al dan niet verkocht was. De kleinere draagbare materialen konden na betaling gelijk meegenomen worden. De zwaardere machines op welke dienen opgeladen te worden konden enkel de dag nadien afgehaald worden, dit om veiligheid redenen voor de aanwezigen op het terrein. Naderhand werd er nog flink nagepraat aan de bar en nog wat dorstigen laven en werd al bij al deze zonnige geslaagde veiling netjes afgesloten. Op dinsdag en woensdag werden de nog af te halen materialen grotendeels door de nieuwe eigenaars opgepikt en kon iedereen tevreden huiswaarts keren met de pas aangekochte  items.
De volgende veiling in 2014 gaat door op 19 oktober 2014 samen met de O.T.L. Ruilbeurs en Oldtimer onderdelenmarkt en een Rommelmarkt. Hopelijk treffen we die dagen terug een zonnig klimmat. Meer nieuws over de veiling kan U vinden op www.bmvvzw.be

Gerelateerd