Nieuws
28 augustus 2011

Case-IH tractorendag O.T.L.De Lozen Boer

Op Zondag 28 augustus 2011 hadden we met onze club traditie getrouw een Oldtimer Tractoren merkdag, waarbij de keuze voor 2011 gevallen was op de Case-IH tractoren. Origineel, gerestaureerd, perfect of roestig, iedere tractor met de naam Case, IH, IHC, Mc Cormick, Deering, Farmall, International en David Brown was welkom op onze terreinen in de Pauwstraat 166, B-9080 Lochristi. Zoals naar gewoonte werd alles mooi voorbereid en was er ondersteuning van het huidige Case-IH invoerderschap en enkele Case Dealers. Van elk type van de Case-IH tractoren kwamen inschrijvingen binnen, met uitzondering van het type Deering, waar we blijkbaar geen tractor van konden te pakken krijgen om deel te nemen. Een aantal deelnemers uit het Nederlandse Zeeland en Zuid- en Midden Nederland hadden ingeschreven met enkele verzamelingen Case-IH materialen, zoals gerestaureerde maaidorsers, persen en een IH mestwagen. Ook van de David Brown tractoren hadden we een mooi aantal inschrijvingen vanuit België en vanuit Nederland.

Evenals standhouders met enkel Case-IH items te koop, hadden er zich meerdere aangemeld om hun kansen te wagen op het terrein. In en buiten de schuur had onze huisleverancier er terug iets moois van gemaakt om alles netjes aan te kleden met Case-IH en David Brown vlaggen en prachtige doeken in de loods. Het enige wat we niet in de hand hadden zoals op alle open lucht evenementen was natuurlijk het klimaat van zonneschijn en regen. Dit laatste hadden we niet om gevraagd, helaas van in de morgen waren de regenwolken in de lucht en vielen de buien uit de blauwe hemel. Dit concludeerde dat een groot aantal deelnemers met hun gerestaureerde tractoren als nieuw, de rit naar Lochristi afbliezen omwille van of het niet prettig was om in de regen met een cabrio trekker een rit af te leggen over een afstand voor sommigen van toch één tot twee uren. Anderen belden gewoon af daar ze met hun geliefkoosde herspoten materialen niet door deze regenbui de toch wilden maken , ook niet met de oplegger en/of vrachtwagen, uit schrik om hun dierbaar restauratiewerk laten beschadigen door het natte water. Dit gaf natuurlijk een grote demper om onze organisatie van dit gebeuren. Meer dan de helft van de ingeschreven deelnemers kwamen niet opdagen waardoor de weide met veel minder gevuld was dan we gedacht hadden. Onverichtenzake namen we de moed toch terug op, ook al kregen we meer en meer telefoons binnen van deelnemers welke afbelden. De deelnemers welke het barre klimaat hadden doorstaan werden vanaf 9u van harte verwelkomt op ons terrein en met de tractoren welke aanwezig waren maakten we er toch een echte Case-IH tractor dag van. Door het minieme aantal deelnemers werd überhaupt beslist om de inkom gratis te laten doorgaan om de bezoekers niet af te schrikken door het mindere aantal opgekomen deelnemers,wat door iedereen werd geapprecieerd, en we van mening waren dat er op de verschillende events welke we organiseren het wel een keer mis kan gaan door het niet aanwezig zijn van de zonnestralen. Maar van de organisatie uit werd er niet getreurd of getalmd en maakten we er het beste van met de middelen die we hadden. Door de mineur waren een de oudste en meest nostalgische tractoren met bouwjaar 1909 tot de jaren ’40 niet komen opdagen, waar hadden we verder toch een bepaald verschillend aanbod van de types welke onder den de gigant Case-IH en David Brown gebouwd waren. De oudste tractoren aanwezig waren een Farmall FC uit 1947 welke door ons lid Van Puyvelde Jozef laatst was aangekocht van Peter Braeckman en waarvan deze trekker meerdere rondritten met onze club heeft meegereden al dan niet met Peter.
Een unieke International was de TD6 Rups uitvoering met eveneens bouwjaar 1947 van ons lid van Broeck Theo & Davy en een International Harvester van IH fanaat en tevens lid van onze club Carl De Vlies. Deze laatste had 3 IH exemplaren met zich mee waaronder de gerestaureerde stationaire motor UD6 van 1945 generator groep . Een prachtig exemplaar welke in de loop van de dag verscheidene malen is opgestart en de prachtige klanken van een IH 6-cylinder liet horen. Onze leden Boulaert-Verlee hadden een aantal David Brown tractoren met zich mee van het type 1200 en 1210 beide voorzien van een 4x4 uitrusting met daarnaast een 1210 van ons bestuurlid Danny Steels, waarbij deze verschillende modellen niet voor elkaar moesten onderdoen betreft het restauratie- en spuitwerk van deze tractoren.
Nog andere leden van onze club en niet leden hadden mooi in het oog springende exemplaren te toon welke mochten gezien worden en waarbij lid Kaijser Simon ook in de prijzen viel met zijn International 674 en originele IH cabine van bouwjaar 1978. Kort na de middag hadden enkel neutrale personen het terrein opgegaan om een beoordeling te maken van de aanwezige tractoren welke in de namiddag naar voor konden gereden worden als prijswinnaar op deze Case-IH dag. Over de middag was er een BBQ voor de ingeschrevene deelnemers en bezoekers, waarbij dit terug goed in de smaak viel van de tafel deelnemers. Naast deze BBQ was er zoals gebruikelijk onze huisfrituur van Didiër aanwezig en kon iedereen aan zijn trekken komen om de innerlijke mens te versterken met een middag lunch met daaraan sluitend een lekkere koffie of frisse pint.
Omstreeks 15u werden alle tractoren voorgereden voor een defilé waarbij de Case-IH kenner Carl De Vlies de nodige uitleg gaf aan de bezoekers van de tractoren welke één voor één werden voorgereden en waarvan Carl toch van elek trekker bijna een verhaal wist te vertellen. Het is ook Carl De Vlies die het boek heeft geschreven over de geschiedenis van het International Harvester concern. Na deze voorstelling werden de tractoren nog even op de weide gereden en werd en overgegaan naar de prijsuitreiking waar een aantal prijzen geschonken waren door Case-IH Benelux en deels door OTL. Daarna werd er nog verder gekeuveld in de schuur aan de bar, waarna omstreeks 17u de deelnemers met hun tractoren huiswaarts keerden en we toch ons uiterste best gedaan hadden om van deze mindere dag toch een geslaagd event te maken voor zowel de bezoeker als de deelnemers.

Gerelateerd