Nieuws
19 mei 2012

O.T.L. Historische Dagen zaterdag 19 en Zondag 20 mei 2012

Naar jaarlijkse traditie houden we in mei onze historische dagen op zaterdag en zondag. Om voor geen verassingen te  staan in verband met een sleepwagen, waren de afspraken deze keer goed vastgelegd met de eigenaars, zodanig we de sleepwagen een week op voorhand konden afhalen en deze zeker tijdig op ons terrein stond. Doch ook deze keer hadden we iets te vroeg Victorie gekraaid. Bij het testen van de sleepwagen merkten onze mensen op dat deze kleine wagen heel lastig te trekken was en er toch iets moest haperen aan de remmen van de sleepwagen. Na deskundig onderzoek stelden we vast dat deze remmen helemaal vast zaten en de wielen zelfs bijna sleepten in plaats van draaien. Met een aantal mensen is er dan naar het atelier gereden van Grondwerken De Mol (waarvoor onze dank voor het gebruik hiervan) waar er tot 21u gewerkt werd om de remmen gewoon los te branden en te verwijderen van de wielen. Daarna werd er een test gereden op het terrein en werkte alles zoals het moest met de sleepwagen en stond die uiteindelijk klaar om 22u30 om de zondag te gebruiken met de oldtimer tractoren.

Op vrijdag hadden we onze trouwe leden als helpende handen om de schuur helemaal om te bouwen tot  Cafetaria , het terrein te voorzien van vlaggen en masten en alles af te ronden om de Oldtimer tractoren met hun bestuurders en de bezoekers het zo aangenaam mogelijk te maken. Een woord van dank is hier zeker niet misplaatst voor deze medewerkers. Zaterdagmorgen,iedereen vroeg uit de veren om aan onze rondrit te beginnen. Omstreeks 9.00h komen de eerste deelnemers aan op het terrein van OTl.  Daar worden onze gasten ontvangen met een koffiekoek en een kop koffie. Naarmate de tijd loopt wordt het steeds drukker en gaat de klok richting 10.00u om de rit te starten. Iedereen op de trekker en de rit kan beginnen. Met het mooie weer aan onze zijde trekken we richting  Beervelde om langs veldwegen en kleine baantjes naar Lochristi dorp te rijden. Daar zorgen onze 2 motards ervoor dat we veilig en wel de steenweg  over kunnen steken . Immers met zo’n 55 tal tractoren is het niet simpel iedereen bij elkaar te houden. Er is een beetje sorteerwerk aan. De traagste voertuigen vooraan en de snelle achteraan. Eens het dorp voorbij kunnen we terug genieten van de omgeving waarvan Lochristi heel bekend is geworden,namelijk bloemisterijen. Rond deze tijd kleuren de velden zeer mooi van verschillende soorten bloemen. Van al deze fraaie landschappen te zien vergeet men al snel tijd,en is het ondertussen middag en tijd voor de pauze in Lochristi-Hiijfte in Café De Kneut uitgebaat door de Familie Robert en Marie-Louise Verschueren, vroegere Fiat en New Holland dealer geweest. Een ideale locatie om met de tractoren samen te komen onder veel belangstelling van de huidige klanten in de zaak en de café eigenaars zelf.  Een goede kom soep en  sandwiches vullen de maag en na de lunch is er nog tijd om een pint te drinken op het terras. Om ongeveer 13.00u vatten we het  tweede deel aan van de rit en gaat deze vervolgens langs Mendonk en Desteldonk, beiden ook zeer mooi van natuur. Van al dat warme weer krijgt men al snel dorst en was het dan ook nuttig om eens te stoppen bij onze huisleverancier van drank Carine Everaert . Als we in de buurt zijn nodigt Carine ons graag uit  om langs te komen  en sluit dan een vaatje bier aan ,voor de niet alcoholdrinkers zijn  er frisdranken. Ruimte genoeg voorzien aan de Bierhandel om alle tractoren netjes te parkeren en de deelnemers laten genieten van de warme ontvangst van de Gastvrouw. Het is ondertussen 15.30u geworden en tijd voor de laatste etappe richting Lochristi waar we met z’n allen nog een lekkere barbecue meenemen in de schuur  en zo de dag mooi kunnen  afsluiten met nog een lekkere drink aan de Bar. Als laatst wordt er nog een geslaagde proeftrek gedaan met de sleepwagen en onderling met ons bestuur worden de laatste afspraken gemaakt om de zondag ook te kunnen laten slagen.    

Statische Show en Oldtimer Trekkertrek Zondag 20 mei

Bij het ochtendgloren op zondag hadden we een min of meer stralende zon verwacht, met het oog op de deelnemers welke met hun Cabrio tractoren richting Lochristi reden, toch geen al te natte kleren zouden hebben bij het aankomen. Sommigen kwamen van 1 a 2 uur rijden, en dit in regenbuien, zou dik tegenvallen. Doch vanaf 6u30 trokken de regenwolken weg en kwam de zon erdoor. Dit verwees ons naar toch een prachtige dag met onze statische show. De deelnemers welke overnacht hadden op het terrein werden vanaf 7u30 in de schuur verwelkomt met koffie en ontbijtkoeken, waarbij na een poos de andere oldtimer tractoren vanaf 8u30 het terrein kwamen op gereden. Alle tractoren welke op het terrein waren werden voorzien van de originele eigen OTL rallyplaat met alle gegevens van trekker en eigenaar erop. Een unicum van Rallyplaat mede door toedoen van Eric die zelf deze platen ontwerpt en waar iedere deelnemer naar uitkijkt om deze in ontvangst te kunnen nemen.   Iedereen was in goede stemming en het zag er een prachtige dag tegemoet uit. Menige deelnemers hadden aan de oproep voldaan om historische machines aan de tractoren te monteren of aan te hangen zoals ploegen, persen en andere materialen. Ook van diversiteit aan tractoren hadden we op het terrein een mooi aanbod van unieke en speciale oldtimers.

Vanaf 11u werden de eerste Trekproeven gedaan met enkele bereidwillige Oldtimer liefhebbers en werd de sleepwagen en trekbaan afgesteld en in orde gebracht.

Ondertussen was de heerlijke BBQ klaar en kon ieder ingeschrevene genieten van deze BBQ in de schuur met vrienden of familie met daarbij een gezellige babbel aan tafel of aan de bar bij een koffie, frisdrank of lekkere pint. Naast dit eetfestijnwas er nog een frietmobiel voorzien, dus betreft de innerlijke mens was er zeker niks te kort.

Ook door toedoen van de statische motoren welke bijna de hele dag stonden te draaien op nostalgische wijze, bracht sfeer in het gebeuren.

Tussendoor arriveerde ook onze huis fotograag Pierre Claerhout met zijn fotomodel , welke een mooie reeks foto’s nam voor de Cover van ons clubblad en net zoals Peter Espriet  van het dagblad “De Gentenaar” welke menige foto’s nam voor Lochristi Blogt. Vanaf 14u werd de Trekwedstrijd terug in gang gezet en stond een menig publiek sommige tractoren te aanschouwen welke soms met de frontwielen van de grond de sleepwagen vooruit trokken. Niet iedereen was enthousiast om zijn tractor voor de sleepwagen te plaatsen , doch na enige aanmoedigingen kregen onze mensen ze toch bereid om een poging te doen op de piste. De feeling moet er gewoon zijn als Oldtimer bestuurder om net het laatste niet uit de tractor te halen, maar toch eens goed te laten presteren. Eenmaal de motor begint af te zwakken of te trekken begint te springen, dient er gestopt te worden. Dit in tegenstelling met andere trekwedstrijden waar het uiterste van de machines gevraagd word, gaat het hier om nostalgische prestaties en voor de Fun. De sleepwagen ligt terug vast voor de editie 2013 waarvan we er zeker van zijn dat we dan meer deelnemers zullen mogen verwachten dan dit jaar.

Om 15u30 werden alle tractoren gestart om dan 1 voor 1 voor te rijden in de defilé waarbij Luc Bisschop een professionele uiteenzetting gaf over de voorgereden tractoren met hun geschiedenis en technische gegevens en soms enkele gegevens over de bestuurder zelf. Waarvoor ook onze dank aan Luc welke een innerlijke encyclopedie heeft over het gebeuren van Oldtimer tractoren. Na het aantreden van alle aanwezige tractoren werd er nog gretig afgesloten aan de bar in de schuur en bleek iedereen toch een tevreden en voldane dag gehad te hebben. Bij het afsluiten van de dag werden nog enkele prijzen overhandigd en kon daarna iedereen vredig en voldaan huiswaarts keren.

Voor O.T.L.”De Lozen Boer” Danny Steels en Raf Janssens

 

Gerelateerd