Nieuws
11 juli 2016

Rondrit Eenbeekeinde II - Destelbergen MA 11/07/2016

Zomer 2015 

Afscheid moeten nemen van Eric was ook afscheid nemen van de voorzitter van de Koninklijke Gebuurtekring Eenbeekeinde II én spilfiguur van de kermis, en betekende: komt er een volgende kermis? Het werd snel duidelijk dat iedereen, bestuur én de hele “crew” van vrijwilligers, zijn schouders zou zetten onder de 69ste kermis in 2016.

Als enkele weken later ook Jean Marie Vandebroek overlijdt, de man die sinds 2011 instond voor het uitstippelen van de rondrit en de professionele begeleiding ervan met de motards van Pan European, rijst de volgende vraag: komt er een volgende rondrit? Ik had zelf niets liever gewild, dus klop ik aan bij Kenneth, de zoon van Jean Marie. We moeten er allebei niet lang over nadenken. Er komt een volgende rondrit, de 11de rondrit en het zal een stil eerbetoon zijn aan Eric en aan Jean Marie, met een dikke knipoog naar hierboven.

Maandagochtend 11 juli 2016

Wanneer ik rond 7u30 toekom aan de feesttent aan de Pasteurstraat lijkt niets anders dan anders. Langs de kant van de Dendermondesteenweg staat de eerste vroege vogel, een Fiat,  geparkeerd. Mijn trouwe ontbijtploeg, elk jaar opnieuw paraat met een feilloze organisatie, is druk in de weer met koffie, ontbijtkoeken en het voorbereiden van de tafels. Ik zet een tafeltje klaar om “mijn” mensen te onthalen en heb daarbij net als anders het gezelschap van mijn assistente Be (die al van kleins af aan trouw op post is op maandagochtend).

En toch is alles anders… aan de overkant van de straat staat geen Unimog op de oprit, en Eric zal straks niet meer oversteken om met hese stem en kleine oogjes van 3 dagen kermis, iedereen toe te spreken… 

Deze keer is het dus aan mij om iedereen te verwelkomen. Ik ruil die dag mijn T-shirt van Eenbeekeinde II-crew in voor de bestuurskledij van OTL, spreek iedereen kort toe en ben ontzettend dankbaar om de grote opkomst, de vertrouwde gezichten en de nieuwe gezichten. Mijn “ontbijt”ploeg krijgt een applausje voor haar puike organisatie en Kenneth neemt even de micro om nog wat praktische tips te geven over de rondrit. Ik beloof dat het niet gaat regenen. Een gewaagde belofte, maar… naar waarheid.

Voor alles een eerste keer

Aangezien er voor alles een eerste keer is, beslis ik om dit jaar deel te nemen aan de rondrit. Het lijkt mij maar meer dan normaal dat ik er die dag de hele tijd bij ben. Nu behoor ik natuurlijk niet voor niets tot de vooruitziende vrouwen, dus regel ik ruim op voorhand een “veilig” plekje. Eentje waar ik alsnog beschermd zou zitten mocht ik gelogen hebben over het weer en eentje waar ik beschut ben tegen de zon. Zelfs eentje waarvan ik had gehoopt een kleine siësta te kunnen doen (er zijn op maandag al 3 dagen kermis gepasseerd), nl. in de Samecar van Pascal Aerts. Ik weet het, dit is een ander soort “mee”rijden, maar op die manier kon ik toch meegenieten.

Voormiddagrit en lunchstop

Rond 9u30 zetten we aan en zorgen we weer voor heel wat bekijks op de Dendermondesteenweg in Destelbergen. We rijden richting Schelde om zo via de Scheldedijk te kunnen rijden, waar we helaas een klein, maar wel zeer vervelend obstakel tegen komen. Het paaltje aan de Scheldedijk, dat door de gemeente zou worden plat gelegd, blijkt er gewoon te staan en de doorgang te blokkeren. Dus, zoals mieren in een mierennest probeert iedereen zich te draaien en te keren. Voor de tragere tractoren die altijd eerst rijden, betekent dit de hele voormiddagrit achterop hangen. Aimé Van De Voorde met zijn Eicher kan erover meespreken. Excuses Aimé, want achteraf bleek het paaltje gewoon los te staan. Een goede les voor volgend jaar. Door deze omweg moeten we nogmaals een stukje Dendermondesteenweg doen, wat waarschijnlijk zorgt voor wat ergernis bij ongeduldige automobilisten, maar daar trekken we ons niets van aan.

Wat volgt is een prachtige rondrit langs Heusden, Laarne, … naar Balegem - Oosterzele. Ik voel mij een beetje schuldig omdat ik zo dichtbij huis ben en totaal onwetend hoeveel schoonheid hier te vinden is. Iedereen geniet en alles verloopt vlotjes. Na een lange voormiddagrit (sorry voor de dames onder de deelnemers – we houden hier in de toekomst zeker rekening mee) komen we rond 12u15 aan in Balegem, waar we verwacht worden in Café ’t Ganzenhof waar we rustig kunnen genieten van soep en broodjes.

Namiddagrit en drankstop

Tegen 13u30 zit iedereen al op zijn ronkende tractor, vertrekkensklaar om het 2de deel van de rondrit aan te vatten. We letten erop dat Aimé Van De Voorde deze keer mee vooraan zit met zijn Eicher en rijden door Gijzenzele. Tot mijn telefoon rinkelt en er een pechvogel van de dag blijkt te zijn. Een rem die vastzit en 3 mensen die ietwat geïsoleerd niet meer weten waar ze zijn. En dan is er Kenneth, die instructies geeft aan de begeleiding waardoor iedereen gewoon kan verder rijden terwijl hij de anderen gaat redden. Een uur later en een pit-stop verder (wiel gedemonteerd en remprobleem opgelost) zien we elkaar terug op het gemeenteplein van Heusden waar Alain van Café Pallieter met de doorgegeven bestelling klaar staat. Tegen die tijd is de zon goed doorgebroken. We nemen nog tijd voor een groepsfoto om nadien door te rijden naar de feesttent op het Eenbeekeinde, waar we de laatste kilometers begeleiding krijgen van de lokale politie. Ruimschoots op tijd om alle tractoren uit te stallen voor de avondmarkt die om 17u start komen we aan op de kermis.

Toespraak nieuwe voorzitter en steaktfestijn

Terug in de feesttent en eigenlijk klaar voor het steakfestijn, worden we verrast, ook ik, door de lieve woorden van de nieuwe voorzitter van de Koninklijke Gebuurtekring. Het is zelden stil op een kermis, maar ook hier geldt: voor alles een eerste keer… Na de stilte en onverwachte bloemen, heb ik mijn OTL-outfit geruild voor de kermis-outfit zodat iedereen kon genieten van een drankje tijdens het steakfestijn.

Het leven is “passie” en gepassioneerd zijn. Dus bedankt Eric, voor alles en iedereen die ik de voorbije 8 jaren heb leren kennen dankzij jouw passie voor tractoren. Ik heb het voorrecht wat jij bent gestart, even passioneel, te mogen verder zetten.

Verslag : Katleen Verheylezoon,
Foto's : Raf Janssens

Gerelateerd