Nieuws
12 februari 2023

Terugkomdag van Ford & Fordson fanaten

Terugkomdag van Ford & Fordson fanaten groot succes in Oedelem.

Guy Van Rysseghem

Er heerste op de terugkomdag van de Ford & Fordson fanaten op zondag 12 februari te Oedelem een familiale geest van vriendschap.

Groot succes

Op die koude zondag waren ze met 210 oldtimer tractor sympathisanten, ze werden vergast op koffie en taartjes. Koffie kwam wat trager op tafel -ja, de bende was ook wat groot in proportie- maar de taartjes geraakten maar niet op, voorraad genoeg. Ondertussen werden mooie beelden op scherm getoond van het voorbije evenement met name de Forddagen op de Smoufelbeekhoeve in het Maldegemse dorpje Donk van vorige zomer. We zagen onder meer op het scherm een hele reeks Ford County’s van ons OTL-lid de familie Stuer.

Van boerderij naar museum

De Smoufelbeekhoeve was vier generaties lang een gemengd landbouwbedrijf met melkkoeien en vleesvee naast wat akkerbouw. De conservator van het huidig museum was de laatste actieve boer op de hoeve vooraleer hij in 2001 de boerderij omvormde tot agrarisch museum de “Smoufelbeekhoeve” vzw. Jaak Vannevel voerde  heel wat verbouwingen uit om de hoeve te moderniseren en om te bouwen tot museum. Zo werd de ruimte die koeienstal was  ten tijde van zijn grootouders, omgevormd tot polyvalente zaal. Op de hofplaats werd een terras met visvijver aangelegd. En de moderne koeienstal -waar Jaak zijn laatste koeien hield- omgevormd tot grote schuur waar vele oude landbouwwerktuigen tentoongesteld worden.

7 & 8 september 2022 Ford & Fordson dagen

Het was precies in die mooie omgeving van de Smoufelbeekhoeve te Maldegem-Donk op 7 en 8 september vorig jaar de Ford & Fordsondagen doorgingen. Op de terugkomdag werd Jaak Vannevel  eigenaar van de Smoufelbeekhoeve van harte bedankt en in de bloemetjes gezet voor het gebruik van zijn terreinen. Als dank overhandigde men Jaak een kader met een foto gemaakt door een drone die een overzicht geeft van het evenement. Voortaan heeft Jaak nu niet alleen permanent 50 tractoren bij hem thuis, met de luchtfoto erbij heeft hij er nu 350 !

Het was een hele organisatie, niet minder dan 59 vrijwilligers waren dat weekend in de weer. Ze verwelkomden rond de 2.500 bezoekers, inclusief kinderen onder de 12-jaar aldus mede organisator Koen Vander Plaetse..  

Ook leden van onze Lozen Boer OTL club aanwezig

Het evenement zelf werd reeds uitvoerig beschreven in een vorige uitgave van ons OTL-blad. Toch nog even herinneren dat ons lid Ivan De Graeve permanent aanwezig was van woensdag tot en met maandag om Jaak en Koen bij te staan met de organisatie. Ivan was er trouwens ook met zijn Ford 8210.

Speciaal vermelden we graag de aanwezigheid van Peter Mussche en de Gebroeders Stuer uit het Waasland  leden van onze OTL-club die aanwezig waren met een uitzonderlijke reeks Ford en Fordson tractoren waaronder Peter Speciale Fordson Super Dextra, een Dearborn en een 7000. Luc en Kamiel hadden enkele opleggers met meerdere tractoren mee waarbij hun opvallende  Ford County’s. Ook hun Smurf tractor was van de partij om als last te dienen bij het Oldtimer Trekkertrek gebeuren. Ze hadden daar veel succes mee, de belangstellenden keken graag naar hun demonstratie om te zien welke de sterkste en de verst trekkende tractoren waren.

Uiteraard waren nog meerdere leden van onze OTL-club aanwezig, te veel om allemaal op te noemen.

Voor het goede doel

Door het grote succes van het weekend hebben de organisatoren 3.000 euro overhandigd aan het kinderkankerfonds. Speciale dank daarvoor aan de familie Steur om deze mogelijkheid te voorzien.

Het succes gaat crescendo, de eerste Forddag in 2007 kende een deelname van 40 tractoren, in 2016 waren er 155, in 2022 zijn ze erin geslaagd om er 300 samen te brengen. Nu al maakt men al plannen voor een volgende editie. Van het Fordweekend 2022 werd een fotoboek en DVS’s gemaakt. Meer info bij mede-organisator koen.vanderplaetse@scarlet.be  

Gerelateerd