Nieuws
01 mei 2016

Lente Kroegentocht Zondag 1 mei 2016

Zondagmorgen om 7u konden we ontwaken met een stralende zon en ideale weersomstandigheden om een promotie tourrit te maken.  Een 14 tal deelnemers hadden zich aangemeld om deel te nemen daar sommigen met deze feestdag bezet waren door onder andere familie of vrienden  feesten .

Samenkomst in Nostalgisch café.
Er werd afgesproken om 9u30 in café “De Bonte Koe” waar de history nog uitstraalt. Een landelijke herberg waar naar verluidt voorheen een achterliggende bijbehorende brouwerij was met naderhand een kleine boerderij uitgebaat door de familie Van Rijselberghe uit Beervelde tot de jaren 80-90 en daarna door vrijwilligers van de Kerkfabriek.
Laatste jaren wordt het uitgebaat door Martine en Dany.
De eerste kaarters en biljarters waren ook reeds vroeg aanwezig waaronder tal van hen met tractoren hadden gereden op hun boerderij of bij loonwerkers.  Zodoende trokken onze trekkers ook wel de aandacht van sommigen en werd er bij de tractor of aan de “toog”  ervaringen uitgedeeld onder onze leden en de bezoekers. Zelfs enkele sympathiserende leden waren present dan wel zonder tractor.

Onderlinge hulp bij start problemen
Tussen de koffie door werd de tweede bestemming vastgelegd om met onze promotie wagen doorheen Beervelde richting Lochristi te rijden naar Café “Lichtelare”. Doch zoals gebruikelijk met Oldtimers soms was er een trekker met een start probleem. Het is altijd een avontuur om bij rondritten alle oldtimers aan de praat te krijgen. Een pas aangekochte trekker weigerde van nog maar één teken van leven te geven. Onmiddellijk sprongen de anderen bij om dit probleem op te lossen en na een onderzoek van menige specialisten was het uiteindelijk enkel de massakabel van de batterij die was losgekomen wat onmiddellijk werd verholpen met een “Viesegriptang” en de motor direct aansloeg.
Zo ziet men maar het steeds is aan te raden om in groep te rijden met onze Oldtimers.
De rit naar Lichtelarestraat in Lochristi verliep dan verder zonder problemen.Het parkeren aan deze café was iets omslachtig daar er niet veel ruimte was, doch trok toch de aandacht van café bezoekers en buurt bewoners en met enige inspiratie lukte alles.
Terug een lokaal café waar de tafels volzaten met kaarters en er volop gebiljart werd. Al dan niet door bekende inwoners van Lochristi. Onze sympathiserende leden waren ons gevolgd of vooraf gereden, dus we waren terug met een gezellige bende. Een aantal vroegere gekenden waren te gast in het café waaronder zelfs iemand die de eerste 2 tractoren in de Pauwstraat nog had gekend als kleine knol in de begin jaren 60. Een Allis Chamers van 28 pk en een Hanomag van 16 pk waarmee de jonge spruit nog had gereden bij de buren.

Een bonkende rit
Daar de weg naar Hijfte was afgezet voor een lokale wielerwedstrijd werd geopteerd om van daaruit Lochristi centrum te bezoeken en onze promowagen ergens aan de kerk foto KM4 te deponeren als blikvanger in het dorpscentrum. Een voorhoede van onze aanwezige leden met de auto gingen parkeerruimte gaan verkennen om zo onze tractoren zo compact mogelijk te plaatsen.
Doch de rit daar naartoe was er terug een klein obstakel. Aan de lichten van de N70 werd het oranje toen er nog 3 tractoren het verkeerslicht dienden te passeren en daar spande het schoentje. De voorlaatste tractor gaf gas bij om door het oranje licht te rijden, doch de bestuurder voor hem ging op de rem voor het verkeerslicht. Gevolg natuurlijk : een “bonk”.
Gelukkig hadden de voertuigen elkaar op massief ijzer geraakt en was de schade beperkt door enkel een licht deuk om het spatbord van de voorganger.  Er werd niet getreuzeld om geen file te veroorzaken, maar gewoon doorgereden waarbij de N70 als was afgezet door de laatste trekker met de promowagen en de bestuurders van de auto’s begrip hadden voor dit euvel.  Zo kwamen we toch veiling aan in het centrum van het dorp waar onze begeleiders ons stonden op te wachten op vlot te parkeren. Onderweg was er nog een tractor bijgekomen om de groep te vergezellen.

Zonnige terras afsluiter.
De keuze van herbergen werd genomen door onze leden waarbij eerst “Tonneken” zou bezocht  worden en daarna het terras van “De Reinaert” . In het eerste etablissement Tonneken was het een feestweekend met het 6 jarig uitbaten van het café door de familie  Camiel en Sharona . Deze laatste deed de ochtenddienst waarbij alle klanten gratis boterkoeken werden aangeboden. Dit was natuurlijk een fijne verassing voor onze deelnemers na enige koffie’s, jenevers of pilsen om de inwendige mens iets te versterken.
Na het gezellig onderonsje was de klok reeds naar 13u aan het gaan en werd de volgende stop dan wel te voet gedaan naar de overkant van de steenweg en konden we ons gezellig nestelen op het zonnige terras van de Reinaert . Daar voegden Jan en Delphine onze groep nog  waarbij er terug reclame voor onze zondag werd gemaakt en afspraken voor de rondrit en Historische Dag en reeds enkele afspraken voor onze ledenrondrit in september. Omstreeks 14u werd deze kroegentocht goed voldaan afgesloten en vond iedereen veilig de weg terug naar huis. Onderweg werd de promowagen nog gedeponeerd op de parking van Delhaize om ons evenement verder bekend te maken aan Lochristi.

Gerelateerd