Nieuws
25 januari 2015

7de Miniatuur landbouwbeurs schot in de roos!

Ook Schoonste Boerin bracht een bezoek.

Guy Van Rysseghem

Groot en klein, jong en oud, zondag 25 januari 2015 waren ze allemaal present op de 7de landbouw miniatuurbeurs in de Uyttenhove hallen te Zeveneken. (Lochristi). Drijvende kracht, Raf Janssens  verwonderde zich weer over de massale opkomst, rond de middag glinsterden zijn oogjes van tevredenheid, het lukte weer, succes verzekerd.

Ontmoetingsplaats voor de landbouwsector

De beurs begon om 10 u, waarbij er reeds een 400 bezoekers stonden te wachten tot de deuren opgingen . Van zodra de deuren open gingen stoomden de bezoekers de zalen binnen op jacht naar hun geliefde miniaturen en om 12 u ontplofte het van het volk”.  Ouders met kinderen losten –al lang beloofde aankopen van landbouwwerktuigen of tractoren- eindelijk in, tot grote vreugde van de jeugd. Gepensioneerde loonwerkers met nostalgie naar vervlogen tijden, kwamen kopen en kijken. Net zoals zoveel landbouwers die van de miniatuurbeurs een treffen met beroepsgenoten maakten. Ja, zelfs de handelaars in nieuwe “echte” tractoren kwamen eens polshoogte nemen. Kortom wie van dichtbij of veraf met de landbouwstiel iets van doen heeft was present. En uiteraard ook de liefhebbers van old timer machines en tractoren kwamen aan hun trekken. Niet voor niets is Raf Janssens voorzitter van O.T.L. “De Lozen Boer”. De club had er een prachtige merchandising stand waar leden en niet leden terecht konden voor allerlei gadgets gelieerd aan de club zoals hemden, dassen, truien naast sierkussens, mokken en vlaggen ofwel voorzien van het eigen club logo, of van het logo van één of ander tractor merk.

Vertier voor elkeen

Daarnaast was de belangstelling groot van mensen buiten de landbouwsector. Zij die van speelgoed houden konden er hun gading vinden. Het was een gemoedelijke gezellige beurs opgebouwd in 8 zalen, met een familiale sfeer. In tegenstelling met de beurzen alles doorgaat in één grote hal. Daar verdwijnen de miniaturen er als het ware in het niet.  Naast de verkoop van de miniaturen waren er ook drie zalen met speciale attracties. Er was de zaal van demonstraties met telegeleide tractoren, grondverzetmachines en allerlei vrachtwagens, al dan niet geladen en of gelost met goederen. In een andere zaal lieten modelbouwers hun realisatie’s zien. Gaande van heuse boerderijen op schaal tot garages en fabrieken, resultaat van uren geduldig werk. Tot slot was er een derde zaal waar kinderen zich konden amuseren met het rijden op kinderquads en miniquads.

Toonaangevende miniatuurbeurs met noviteiten

Voor de 7de uitgave waren ruim 72 standhouders komen opdagen uit diverse streken in België en uit landen zoals Nederland, Duitsland, Luxemburg en Frankrijk.  In  totaal namen ze 360 lopende meter verkoopsruimte in beslag met daarnaast een 80m diorama tafels en 300m² telegeleide voertuigen. De miniatuurbeurs in Lochristi grijpt elk jaar op een ideale datum plaats. Het is de eerste miniatuurbeurs in België aan ’t begin van ’t seizoen. Allerlei nieuwe ontwikkelde modellen in de miniatuurbouw zien het levenslicht in oktober – november. In Lochristi kan het grote publiek ze voor ’t eerst aankopen. Dat geeft een enorme aantrekkingskracht voor deze beurs.

Buitengewoon bezoek: “Vlaanderens Schoonste Boerin”

Agriflanders, de grote landbouwbeurs in Flanders Expo is nog maar pas een week achter de rug of de pas verkozen “Schoonste boerin van Vlaanderen” Karen Verplancke uit Beervelde mocht al akte de présence geven op  de “Mooiste miniatuurbeurs van Vlaanderen”. Persmedewerker Guy Van Rysseghem mocht haar een kort interview afnemen. Hieruit leerden we dat haar collega’s op het werk achter haar kandidatuur zaten. De Schoonste Boerin van Vlaanderen Karen Verplancke is melk- en vleesveehoudster maar werkt ook nog bij een grote landbouworganisatie als vrijgestelde. Om de titel in de wacht te slepen diende Karen naast theoretische vragen te beantwoorden. Vragen die haar kennis over de stiel toetsten, maar praktisch moest ze ook overweg kunnen met een tractor. De kandidates moesten met een All-Terrein  voertuig slalommen binnen een beperkte ring in de Agriflanders beurs. Karen mocht alvast als winnares naar huis rijden met een John Deere tractor. Ze moet hem wel volgend jaar terug inleveren. Tijdens haar bezoek aan de miniatuurbeurs toonde Karen veel belangstelling voor de John Deere tractor in mini uitvoering, alvast een groot prijsverschil met haar prijstractor.

Van schoonste Boerin naar Boerinnenkalender is het maar een kleine stap. Op de miniatuurbeurs waren Tessa en Lauralyn aanwezig met een stand om jonge dames warm te maken voor de Belgische Boerinnenkalender 2016..

Laureaten van de kleurenwedstrijd

Aan de miniatuurbeurs was ook een tekenwedstrijd verbonden. Kinderen en kleuren, ’t is van alle tijden. Een bekwame vajury beloonde de mooist gekleurde tekening op diverse tijdstippen met een miniatuur geschonken door de verschillende standhouders op de beurs.  Werden beloond: Mathias Aben uit Bazel, Vincent Van Hoecke uit Nazareth, Maxim Godefroid uit Oudenaarde, Johannes Van Poucke uit Lokeren en Lennert Weemaers uit Kieldrecht.

Volgende manifestatie: Machineveiling

Organisator Raf Janssens zit – zoals men weet- niet stil. Volgende 2de hands machineveiling gaat door op Paasmaandag 6 april. Kijken kan vanaf 10 u, de veiling zelf start om 14 u. Info www.bmvvzw.be of +32 475 628 129

 

 

Gerelateerd