Nieuws
19 augustus 2014

Overmere Kermis

Naar jaarlijkse gewoonte werd OTL dit jaar terug gevraagd door ons clublid Felix Baert om de jaarmarkt van Overmere op te vrolijken  met een 15-tal oldtimer tractoren. Niet alleen de tractoren waren gevraagd , ook de Gregoire dorskast was gevraagd door Felix en door de familie Gregoire. 
 

Voorbereiding

Om het onderstel van deze machine te sparen werd er geopteerd om deze op een aanhanger te  laden en deze zo  tentoon te stellen tijdens  op de jaarmarkt, daar het laden en lossen iets te omslachtig ging zijn op dit gebeuren. Met een aantal mensen  van ons bestuur werd alles in gereedheid gebracht de zondag voor de jaarmarkt en de machine veiling geladen en vastgemaakt op de aanhanger.

Er werden een 15 tal tractoren verwacht van onze club wat op zich geen probleem was om de anciens van vorige jaren aan te schrijven en  hun deelname te laten bevestigen. Naast de dorskast werd ook nog de aanhanger meegenomen met de spandoek van onze eerstkomende oldtimer Ruilbeurs op 19 oktober 2014.  Met de deelnemers werden er op verschillende locaties afgesproken om iedereen rond 10u te laten arriveren op het marktterrein. 

 

Warme ontvangst door inrichters

Mooi op tijd arriveerden  de tractoren uit alle” windstreken”  om hun netjes op een rij te parkeren langs de gereserveerde strook aan de jaarmarkt. 
Heel toevallig  stond de Gregoire dorstkast vlak over de oprit van de vroegere firma Gregoire waar indertijd in 1920 deze kast gemaakt is.

Meerdere autochtonen van Overmere herkenden deze machine en vonden het een mooie ode aan de familie Gregoire om deze dorskast mee te brengen naar de plaats oorsprong. Een betere publiekstrekker hadden we ons niet kunnen voorstellen om succes te oogsten in Overmere.

Nadat de eerste bewonderingen over  onze tractoren  en Gregoire zowat uitgepraat waren werden we op het terras van de jaarmarkt ontvangen met een koffie en een versterkend biertje door Felix en het feestcomité . Dit vormde een mooie groep met nog een aantal lokale sympathisanten van historische voertuigen erbij. Na de inwendige mens te hebben versterkt  gingen een aantal paardenliefhebbers de prijskamp van de paarden aanschouwen  en de daarbij horende bezoekers . Een kleine regenbui verstoorde de pret waarbij iedereen terug ging naar de plaats van vertrek.  Doch de watervallen waren klein en kort zodoende iedereen iets wat bleef hangen aan de tractoren en een woordje uitleg gaven aan het kijkerspubliek.

 

SFV Gloeikop tractor

We hadden een mooi assortiment tractoren bij ons, toch blijft een gloeikoptractor de meest aandacht trekken als die opgestart kan worden. Willy Bauwens was aanwezig met een mooi gerestaureerde Société Francais Vierzon van het type VF1 Willy werd dan ook gevraagd door de organisatoren om deze spektakel tractor  eventjes op gang te brengen.  Willy ging direct tot de actie over omringd door de andere OTL leden en een aantal kijklustigen.  Na tijdje opwarmen en enkele draaien aan het vliegwiel ging de  motor op originele en ordentelijke wijze van start wat een aangenaam gevoel en uniek geluid gaf aan de omstaanders.  Wat toch laat merken dat iedereen toch benieuwd is naar de spitsige techniek van deze tractoren uit de jaren vijftig.  Niettemin kregen ook de andere tractoren hun aandacht wanneer de bestuurders hun verhaal vertelden van hun oldtimer.

 

Familie Gregoire

Last but not Least troffen we de  familie Carlos Gregoire onder de bezoekers aan onze tractoren. Deze familie was natuurlijk vereerd dat nog een product van hun 5 generaties familiewerk stond te bezichtigen en dan nog vlak aan de oprit van de vroegere werkplaats. Eenmaal Carlos aan de dorskast stond waren menige enthousiasten die nog wat meer uitleg vroegen aan Carlos over het vroegere reilen en zeilen van het dorstijdperk van de familie. Leuke momenten voor hen en ook voor onze club waar we fier waren deze machine te kunnen ten toon stellen aan terrein van oorsprong. 

Na deze prettige samenkomst werd er naderhand nog iets gedronken op het toch goede verloop van deze dag en  aangename sfeer er rond.  OM 13u30 werden alle tractoren terug gestart en nam ieder zijn weg terug naar huis op deze zonnige dag, heel tevreden en terug voldaan van een gezellige oldtimerdag met onze dank aan het organiserend comité en de familie Gregoire voor de sympathie. 

 

Verslag en foto’s: Raf Janssens

 

 

Gerelateerd