Nieuws
18 mei 2013

Historische Dagen O.T.L."De Lozen Boer"

Met de anciens werd er donderdag en vrijdag tussen de regenbuien door aan  de opbouw van het terrein en de schuur gewerkt. Woensdag werd  het terrein gebloot door Wim Wautiers uit Stekene met zijn trekker en weidebloter. Tegen alle verwachtingen  in was bijna alles klaar vrijdagavond omstreeks 21u en konden de Oldtimer liefhebbers zaterdag ontvangen worden.

Vanaf 9u kwamen de eerste vrachtwagens met tractoren aan op het terrein, met daarna volgend de eerste tractoren over de weg.   In de schuur werden de gasten ontvangen met Ontbijtkoek , koffie of Frisdrank. Enkele schitterende Massey-Ferguson tractoren waren reeds van de partij voor de rondrit en de statische Show van Zondag. Een mooie MF 1200 was deelnemer voorde rondrit en trok zeker de aandacht langs de weg.
Vanaf 10u30 vertrok de colonne voor een eerste deel van de rond rit van om en bij de 16km.  Twee  van onze bestuursleden welke de route hadden uitgestippeld namen het hele konvooi op sleep tijdens de volledige rondrit. Eenmaal het terrein verlaten reden de 50 tractoren via woonwijken, landelijke wegen  en deels dorpskern van Lochrist,richting Zaffelare met bestemming de Sint-bavohoeve te Mendonk.

Daar aangekomen werden deelnemers verwelkomt in de volledige vernieuwde Sint-Bavohoeve uitgebaat door Jacky en Ann. Eenmaal aan tafel werd aan de gasten warme soep en een lunchpakket aangeboden met daarna een tas Koffie. De verhalen aan de tafel waren natuurlijk  niet ver te zoeken en gingen over de ervaringen van de deelnemers zelf met  hun Oldtimertractor of tractoren.  Iedereen kwam bijna uit een winterslaap met zijn Oldtimer of had reeds een rit of treffen achter de rug, dus verhalen in overvloed. Na de vele gesprekstoffen werd omstreeks 13u30 het tweede gedeelte van de rit aangezet, weliswaar`met een deelnemer minde daar deze motorpech had met een afgebroken alternator, welke problemen zou kunnen geven met  de koeling van de motor bij eventuele verdere deelname aan de rit.

Nostalgie omtrent Suikerfabriek
Vanuit Mendonk werd de rit verder gezet richting Moerbeke-Waas, langs echt landelijke wegen, waaronder Mendonkdreef,  Jaagpad langs Moervaart waardoor de tractoren aan de achterzijde van de voormalige "Suikerfabriek Moerbeke" passeerden.  Deze site is nu een egaal grasterrein geworden, waar vroeger  10 miljoen kg bieten per dag werden verwerkt tijdens de bietencampagne. Historische gedane glorie voor Moerbeke-Waas. Voorbij de voormalige suikerfabriek ging de rit naar het gekende Veldcafé voor onze Oldtimers. Met het net niet regenachtige klimaat was het leuk vertoeven op het terras van dit unieke Veldcafé. Een halfuur werd uitgetrokken voor deze rit, waarna de colonne zich verder bewoog naar het vertrek terrein in Lochristi.

Slotfase
Omstreeks 16u30 arriveerden de tractoren terug op het OTL Terrein om Met zijn allen te genieten van de BBQ in de omgebouwde O.T.L schuur.
Vanzelfsprekend werden de dialogen gestart over de voorbije rondrit en kregen we meerdere positieve reacties van de deelnemers.
Ondertussen waren de eerste standhouders  reeds aangekomen op het terrein en werd de zaterdag afgesloten aan de bar met de laatste deelnemers en degenen welke bleven overnachten op het terrein.

ZONDAG
Onweersbuien.
De weersvoorspellingen waren niet erg gunstig gezind voor deze zondag van onze Historische Dagen. We dachten echt dat we de hele dag regenbuien over ons hoofd zouden krijgen. Bij het ontwaken om 6u zag de hemel er onheilspellend uit, Niks zag eruit om een regenvrije dag te hebben. Dit gaf natuurlijk zijn weerslag om 7u bij het aanmelden van de Rommelmarkt standhouders, waarbij verschillende afbliezen met de slechte weervoorspellingen.  Wat nogal meer gebeurd bij weersvoorspellingen, draaide het klimaat helemaal anders uit dan voorspeld.

Spek met eieren ontbijt.
Met ons bestuur den we geopteerd voor een feestelijke zondag en daarin waren we wel goed geslaagd mede door het aantal tractor deelnemers en een ruim aanbod van spijs en drank. Zo hadden we om 9u reeds een buurtontbijt waarbij ieder ingeschrevene kon genieten van een stevig ontbijt met spek en eieren, vers fruitsap, koffie, ontbijtkoeken en noem maar op. Ook de deelnemers welke op zondag met hun tractor aanwezig waren konden aanschuiven voor een boterham met spek en eieren bij een warme koffie. 

Ochtendgloren,
Na het ontbijt konden we vaststellen  dat de weergoden ons gezind waren en kwam de zon erdoor om onze dag heerlijk op te fleuren.
De standhouders van Rommelmarkt en Ruilbeurs waren reeds aanwezig op het terrein vanaf 7u, waarbij er toch een deel hadden afgehaakt door de minder goede weersvoorspellingen. Doch deze voorspellingen kwamen niet uit en de aanwezigen konden genieten van een heerlijke zonnige dag. Ook de animatiestanden zoals Vlegeldorsers, Vlasbewerkers, Kermisstanden enz;
Voor het aankomende publiek was alles in gereedheid gebracht omstreeks 10u waarbij ook de tractoren voor de statische show met thema Massey-Harris-Ferguson op het terrein stonden te pronken.

Gratis inkom.
Daar er dat weekend een groot aantal gratis evenementen waren in Lochristi, opteerden we met ons bestuur om de bezoekers een vrije inkom te bieden, waardoor we door deze gratis Inkom vooral mikten op een ruim publiek van zowel oldtimerliefhebbers als inwoners van Lochristi en omliggende gemeenten. De bijdrage van de rommelmarkt lokten ook een groot deel van bezoekers naar onze Histo dagen, welke gelijktijdig de ruilbeurs  bezochten en een kijkje konden nemen naar de Oldtimertractoren op het terrein. Voor de kinderen konden we een traptractorrace  aanbieden mede door Mechanisatiebedrijf Van Bastelaere uit Lokeren welke ons een aantal Go-Cars uitleende voor deze wedstrijd.

Massey-Harris-Ferguson.
Omtrent dit thema hadden we een mooie aanbieding op het terrein van zowel Massey-Harris, Massey-Ferguson en Ferguson tractoren. Van de Massey-Harris stonden een aantal modellen maar natuurlijk van de Ferguson en Massey-Ferguson een aantal meer. Zo waren er van de Ferguson modellen bijna van elke type Ferguson zowel grijs als rood een exemplaar aanwezig. Van de MF 100 serie zagen we  exemplaren, welke nog in originele staat en kleur waren of welke volledig gerestaureerd waren. Uniek was de MF 188 met 4x4 uitvoering en onder de 1000 serie was de koploper de MF 1200 kniktractor welke een waar pronkstuk was in de rij MF tractoren.  Naast deze thema merken waren er ook andere Oldtimer merken aanwezig welke hadden meegedaan aan de rondrit zaterdag of die hun trekker kwamen showen op het zondag terrein. Niet alleen tractoren, maar ook een mooie verzameling statische motoren vulde de weide op vlak voor de rij Ferguson’s en voor de schuur.

Bezoekersaantal
Vanaf 9u waren de eerste bezoekers aanwezig op zoek naar spullen op de rommelmarkt op het terrein en in de schuur, waarbij ondertussen het buurtontbijt nog aan de gang was en de aanwezige bestuurders met hun oldtimer tractor konden genieten van een boterham met eieren en spek bij een warme koffie. De gratis inkom had zijn volle effect waarbij om 11u de omgebouwde schuur naar cafetaria volliep terwijl het bezoekersaantal ook steeg tussen de tractoren en de verschillende markten. Het zonnige klimaat deed er veel aan om het aantal bezoekers de hele dag te laten stijgen waarbij in de namiddag meerdere wieler toeristen een stop maakten op onze show. Vanaf 11u werd de trekkertrek wedstrijd in gang gezet en konden meerderen hun oldtimer eens testen aan de sleepwagen, en ging ook de traptractorrace van start voor de kleineren om in de korstte tijd onder elkaar een bepaalde afstand af te leggen.

Allerlei attracties

In de loop van de voormiddag had een jury de ronde gemaakt om een aantal tractoren van een prijs te voorzien van meest originele, mooist gerestaureerde onder de Massey-Harris-Ferguson tractoren en onder de andere tractoren. Ondertussen waren de kermisstanden op volle toeren aan het draaien, van gratis kindermolen tot viskraam en ballen gooikraam waar zowel jong en oud konden genieten. Ook de Vlegelkloppers en Vlasbewerkers toonden hun kunsten aan het publiek , net als het de stand met wol spinnen  en het schapen scheren  . Daarnaast was nog een stand voorzien met Paramotors waar men zich eventueel kon inschrijven voor een cursus paravliegen  Door de minder goede weersvoorspellingen had deze club het vliegen op zondag afgelast en zich beperkt met een stand.  Om 12u30 liep de schuur terug vol met  de ingeschrevenen voor de middag BBQ waarbij nog meningen aan de bar stonden of Cavabar met bepaalde levenswijsheden of/en oldtimer verhalen. Vanaf 13u30 bracht de muziek fanfare “Willen is Kunnen” van Lochristi een gezellige en aangename sfeer over het terrein door hun optreden op de vrachtwagen als omgebouwd podium; dit door bijdragen van Aimé en Rita Van De Voorde, beiden lid van onze club en van de fanfare “Willen is Kunnen”.

Defilé
Omstreeks 15u werden alle tractoren opgestart om in rij een defilé voorstelling te doen voor het aanwezige publiek met een deskundige uiteenzetting door onze 2 leden Roger Van Bastelaere, vroegere MF dealer en door Luc Bisschop vroege Same Dealer en beiden sterke oldtimer fanaten foto 145. De tractoren werden door de fiere bestuurders voorgereden, waarbij door Luc en/of Roger de nodige verduidelijking werd uiteengezet over de gegevens van de trekker en/of bestuurder. Wat opviel door de 9 jaar O.T.L. activiteiten, het ledenaantal stijgt waarbij ook jongere leden met hun oldtimer deelnemen aan deze happening. Soms vader en zoon, soms grootvader en kleinzoon Toch een teken dat het Oldtimer gevoel wordt door gegeven aan deze jongeren. Ook originaliteit en restauratie komen steeds meer naar voren waarbij er steeds meer prachtige exemplaren aan de show en rondrit deelnemen. Een prettig gevoel voor ons bestuur waarbij we merken dat de leden onderling elkaar beter leren kennen en mekaar bijstaan met woord en daad bij aankoop en/of restauratiewerken aan de historische machiens.

Slotfase
Na deze defilé werden de prijzen toegekend aan de winnaars door de jury en ons bestuur en werden één voor één op het podium geroepen om hun prijs in ontvangst te nemen geschonken door O.T.L.”De Lozen Boer”. Met deze prijsuitdeling werd het geslaagde weekend afgesloten met een drukbezochte Historische dag waarbij groot en klein zijn interesses kon uitleven rond de verschillende thema’s op onze Vlaamse Kermis. Is hoopvol voor herhaling vatbaar bij onze volgende Jubileum uitgave van 10 jaar Historische Dagen. Met vereende krachten kan dit volgende event terug slagen voor een breed en ruim publiek waarmee we als Oldtimerclub Lochristi mooi in de verf kunnen plaatsen. Onze dank naar de verschillende helpers met deze dagen en de deelnemers en bezoekers op zaterdag en zondag
Foto’s : Pascal Peeters

Gerelateerd