Nieuws
15 oktober 2023

Massale opkomst voor machineveiling: “Jij ging toch niets kopen?”

Massale opkomst voor machineveiling: “Jij ging toch niets kopen?”

Beeld en tekst : Geert Herman en Raf Janssens

 

Dit was de krantenkop van Het nieuwsblad/De Gentenaar van onze huis journalist Geert Herman de dag na de machineveiling.
Het was terug een megasucces betreft aangebrachte items en aantal bezoekers. Het was de bedoeling van max. 150 loten te veilen, helaas konden we de toestroom niet tijdig stop zetten en eindigen we terug met een mega veiling van 195 loten. Toch iets minder dan op Paasmaandag waar dienden af te sluiten met 260 loten. Dit laatste was er inderdaad over, zowel voor het verloop van de veiling als voor de bezoekers en eventuele kopers.

 

Mega opkomst met grote verkoop.

Aangaande aangebracht loten was er een ruim aanbod van tractoren waarbij op één na alle andere 14 tractoren van de hand gingen net zoals grotendeels de andere loten zowel in de schuur als op de beton en de grotere machines op de weide. Met natuurlijk als trekpleister van de affiche de John Deere hakselaar welke naar een john Deere verzamelaar is gegaan.

Ook de Ruilbeurs, onderdelen- en rommelmarkt kenden een mooi succes.

En zoals gebruikelijk ontmoetten de liefhebbers elkaar op het terrein of in de schuur aan de bar en eventueel een de Mobile frituur. Kortom terug een geslaagd en  gezellig event.

 

Om het aanbod van te verkopen items te minderen naar toch een 150 zullen er dit jaar 3 veilingen doorgaan met op Paasmaandag 1 April, Zondag 7 juli en Zondag 20 oktober 2024.
De 2 laatste veilingen kunnen doorgaan met een Onderdelen- en Rommelmarkt.
We hopen met de wijzigheden iets minder druk te leggen op de verkoop van de items en zo gaan naar een Maximum van 150 loten per veiling.
 

Lees hieronder het verlag van Geert Herman wat verscheen in De Gentenaar en Het Nieuwsblad waarvoor onze dan aan Geert.

 

De 49ste Machineveiling kon zondagmiddag op massale belangstelling rekenen. De gezellige schuur zat en stond eivol voor de verkoop van liefst 195 loten. Vaart maken dus, voor veilingmeester Raf Janssens, die zoals steeds voor de ludieke noot zorgde. “Jij had toch gezegd dat je niets ging kopen”, bulderde hij al toen hij één van de eerste loten afklopte.

 

Een onderdelenmarkt, een rommelmarkt én een tractoren- en machineveiling: OTL maakte er naar goede traditie een drieluik van in de Pauwstraat. De rommelmarkt sloot dit keer iets vroeger af, omdat het weer na de middag even de verkeerde kant leek op te gaan. Uitgestalde tweedehandsspullen op een zeil en regen: het is nooit een goede combinatie.

 

Maar de meerderheid was duidelijk gekomen voor de veiling. De kenners en kandidaat-kopers hadden al een uitprintje van de lotnummers in de hand, en natuurlijk hun koperskaart. “Ge hebt er geen? Allez allez, zo vertraag je de veiling wel hé”, klonk het vermanend. Dat het allemaal ernst was, hoorden we al voor het begin: een veiling die opent met het bombastische Also sprach Zarathustra? Dat kon alleen maar de intrede zijn van veilingmeester Raf - in pak met das en zijn vertrouwde hoed - en zijn bevallige assistente die de rekening en de boden bijhield. Ook van koper Raoul. Ja, geen makkelijke naam om in te tikken, dat geven we toe.

Maar het ging in rechte lijn en keisnel: van de a van aluminium lantaarnpaal tot de z van zaagmachine. Eerst de goederen in de schuur, dan die op het beton voor de schuur, en tenslotte de grote stukken in de wei. Op zoek naar een zonnebank? Check. Een jerrycan uit 1944? Check. Een schoenmakersleest? Check, alleen hadden we zelf geen koperskaart.

Grappig wel wanneer goederen werden aangekondigd, waarvoor nog geen echte naam was. Over naar een hulplijn uit de schuur dan maar. 1,1,1,1,1,1 euro, 30,30,30,30 euro: zo snel konden wij het niet zeggen, laat staan de veiling en de toewijzing volgen. De hamer knalde onverbiddelijk, tot zowat alle loten er doorgejaagd waren. Wij zijn al benieuwd welke kopstukken Raf Janssens uit zijn cowboyhoed toverde voor de gouden editie van volgend jaar.  

 

Gerelateerd