Nieuws
16 mei 2009

Historische Dagen O.T.L."De Lozen Boer"

Een 60-tal tractoren vertrokken zaterdagmorgen om 10u in de Pauwstraat voor een rondrit in en om Lochristi. De rit werd aangevat onder droge weersomstandigheden, maar al snel werd het gezelschap getrakteerd op een fikse regenbui. Doch, dit kon de pret niet derven en aan een gezapig tempo van 12km/u werd koers gezet richting Hyfte waar halt werd gehouden “bij Edith” voor een lunchpauze. Na de middag dook de colonne het veld in om langs landelijke wegen via Doorslaar Dorp Drankenhandel Everaert te bereiken, waar 2 vaten bier de deelnemers stonden op te wachten. Omstreeks 17u30 kwam de colonne na een tocht van 55km terug aan op de terreinen in de Pauwstraat om er te genieten van een BBQ.
Op zondag was er een grote publieke opkomst, waarbij de toeschouwers konden genieten van een 60-tal tractoren, 15 legervoertuigen en tal van classic cars en motorfietsen. Het terrein was rondom voorzien van diverse standjes met allerlei verkoopswaar, gaande van boeken over handgemaakte juwelen tot tractor onderdelen. Een 2-tal unieke attracties gaven het ganse gebeuren een speciaal tintje, zo was er de vrachtwagen combinatie met scheepsmotor van Kuypers Jac uit het Nederlandse Ittervoort en de Mogul Amerikaanse prairietrekker op ijzeren wielen van Veulen, Nederland uit 1908 met bijhoren ploeg uit 1896. Deze 2 attracties werden regelmatig onder massale belangstelling op gang gebracht.
De statische show werd geanimeerd door de aanwezigheid van enkele statische motoren van bestuurslid Danny Steels uit Stekene en Van Cappellen luc  Meerrhoyt. Danny gaf er een demonstratie houtzagen met een door een statische motor aangedreven zaagstoel.
Na de BBQ met warme beenhesp stond er in de namiddag een defilé op het programma waarbij de oldtimer tractoren en legervoertuigen werden voorgereden en aan het publiek voorgesteld. Oldtimer handelaar Piet Verschelde uit Zulte zorgde voor de nodige uiteenzetting liet het publiek genieten van zijn uitgebreide tractorkennis.
Na het défilé was er de verkiezing van mooiste oldtimer tractor en legervoertuig. Bij de tractoren ging het duo Boelaert-Verlee uit Wetteren met hun prachtig gerestaureerde David Brown 1210 4x4 met de hoofdprijs lopen.
Bij de legervoertuigen was de winnaar Van Driessche uit Lokeren met zijn GMC 6x6. Tot slot werd ook Jan Moyaert uit Knokke in de bloemetjes gezet als meest regelmatige en verste deelnemer. Jan is elk jaar trouw op post met zijn Fordson Major en aanhangwagen die ingericht is als slaapplaats en waarin Jan overnacht van zaterdag op zondag. Het was ook dit keer weer een geslaagde editie van de Historische Dagen en we kijken nu al uit naar de editie 2010.

Gerelateerd