Nieuws
28 juli 2018

Bezoek aan het Internationaal Historisch Festival Panningen

Voor de zesde maal organiseerden we een trip naar Panningen, het grootste Oldtimer evenement op het Europese vasteland.
Een groot aantal vrijwilligers onder de leden van HMT bouwen samen in 10 werkdagen het gehele evenement op tot datgene wat er te zien en te beleven valt. Het geschatte aantal bezoekers draait elk jaar rond 20.000 op de twee dagen.

Ruim aanbod van tractoren en motoren
Voor wie Panningen nog niet bezocht heeft, is dit een gemis in het oldtimermilieu.
Een 2.000 tractoren en een 400 stationaire motoren staan er netjes te pronken in een rij geplaatst. Naast deze tractoren en motoren is er nog een ruim aanbod aan oude      ambachten, dorsen, trekkertrek, historisch grondverzet, Belgische trekpaarden enz.

Niet te vergeten natuurlijk is de “Ligweide” of onderdelenmarkt waar toch iedereen zijn ronde doet al of niet op zoek naar bepaalde onderdelen. Het gezegde is nog steeds : “Wie het in Panningen niet kan vinden, zal het nergens vinden”. 

Statische motoren met een verhaal
Het thema dit jaar was Thomassen statische motoren.
Motorenfabriek Thomassen De Steeg was een fabriek in het Gelderse De Steeg die meer dan 100 jaar heeft bestaan. Gedurende die tijd zijn er velerlei machines en motoren ontwikkeld en gebouwd. De onderneming is aan het einde van de 20e eeuw gesplitst in vijf zelfstandige ondernemingen. Drie van deze ondernemingen voeren nog de naam Thomassen als deel van hun bedrijfsnaam.

Opening van het Festival door de notabelen van Panningen
Op uitnodiging van HMT waren Wout en ik geïnviteerd op de officiële opening om 11u aan het podium met voorafgaand koffie en gebak.  Een leuke ervaring en attentie van HMT omwille van ons jaarlijks bezoek en aantal jaren redactionele samenwerking met hun clubblad waar OTL regelmatig een artikel in laat verschijnen. Door een jongedame met een VIP John Deere Gator afgehaald worden aan de inkom, was natuurlijk mooi meegenomen.

Tijdens de opening gaf voorzitter Mark van Lankveld een woordje uitleg over de het thema 2018.
Tijdens IHF 2017  hadden 2 gebroeders (de namen zijn me ontglipt) enkele Thomassen statische motoren tentoongesteld op het Festival. Daar deze 2 verzamelaars de gezegende leeftijd van 80 jaar hadden bereikt, vonden de bestuursleden het wel opportuun om deze heren in de bloemen te zetten en op het podium te plaatsen met een krachtige Thomassen motor. Niet alleen op het podium, maar daarnaast stonden nog enkele van deze prachtexemplaren.

Na de deze uiteenzetting was de Wethouder van Panningen aan de beurt die zijn fierheid toonde over het Festival, de organisatie en de bezoekers. Niks dan lof. Toch fijn als de mensen van de gemeente volledig positief achter dit event staan.
Na deze toespraak gingen de gebroeders samen met voorzitter en wethouder het podium op en gaven ze samen het startsein van het Festival en deden de statische motor draaien met aansluitend een muziekdeuntje van de plaatselijke fanfare.

Vertrouwde standhouders
Na deze plechtigheid spoedden Wout en ik ons naar de ligweide waar we met andere reisgenoten hadden afgesproken. We hadden toch enige tijd in te halen om de “ligweide” te kunnen verkennen.
Ieder vond een metgezel om het hele gebeuren af te gaan. De eerste standhouders die we aantroffen waren onze anciens op onze ruilbeurzen, Remt, Bernd, Mevr. Van Schie, Teun en enkele anderen. In totaal was er toch iets minder aanbieding in onderdelen dan andere jaren, doch wie zocht kon wellicht iets vinden.

Om daarna nog alle 2000 tractoren te gaan bezichtigen was de tijd te kort.  Samen met Ivan De Graeve vonden we toch onze weg op deze weide waar we ook enkele standhouders aantroffen, gekend door deelname aan onze ruil- of miniatuurbeurs zoals Rik van Doevendans en enkele anderen.

Vertrouwd stand bezoek
Bijna last but not least kwamen we aan de stand van Hilde en Katleen. Daar was er enig oponthoud voor een fijne babbel met hen en ondertussen andere leden die de stand bezochten.

Na deze pitstop liepen we met interesse langs de rijen tractoren al dan niet per merk voorgesteld aan het publiek. Niet alleen de tractoren en motoren kregen onze aandacht, ook het Historisch Grondverzet van de gewezen HMT voorzitter Dhr. Laarakkers en zijn collega’s met Historische kranen en grondtransport.

Als afsluiter gingen we langs bij het Oldtimer trekkertrek gebeuren waarna we daarna de weg naar de bus opzochten. Niet alleen Oldtimer tractoren, machines en materialen hadden we gezien, ook andere liefhebbers van binnen- en buitenland ontmoetten we. Kortom: terug een geslaagd bezoek aan Panningen .

Aankoop van Deutz motor
Niet alleen wij hadden een vruchtbaar bezoek. Zo vond André Noppe bij het terugkeren naar de bus een Deutz F3L514 motor welke hij kon gebruiken ter vervanging van de motor op één van zijn tractoren. De deal werd gesloten en een  aantal weken nadien werd de motor in Zevenenken afgeleverd. Ondertussen is de motor gemonteerd en heeft zelfs al een rondrit achter de rug.

Omstreeks 17u was iedereen aan de bus en kon onze huischauffeur Vantje van Reizen De Ras ons
na een geslaagde dag veilig terugbrengen naar Lochristi en dit “zonder omwegen” .
Zoals steeds hadden de afwezigen ongelijk.

Foto’s en verslag : Raf Janssens

Gerelateerd