Nieuws
09 mei 2014

Derde 2-daagse van 7 O.T.L. leden

Samenkomst en startplaats te Westrem  op het loonwerkersbedrijf van Walter’s dochter.
Weersvoorspelling: bewolkt met opklaringen en kans op een regenbui.
Na een lekkere koffie met versnapering, vertrekken we omstreeks  9:00 uur richting Vlaamse Ardennen. Via Sint-Lievens-Houtem  (de poort der Vlaamse Ardennen) naar Balegem en zo verder Zuidwaarts. Wat meteen opvalt zijn de uitgestrekte akkers en de grote hoeves tengevolge van de zeer vruchtbare leemgrond. Hier werd destijds ook de ruilverkaveling uitgevoerd, met de schaalvergroting als gevolg. We houden even halt te Velzeke- Ruddershove, waar we de mooie “Munkboshoeve” bezoeken. Dit geklasseerd boerderijcomplex werd begin 19de eeuw gebouwd en ingedeeld in drie boerderijen nml. de Munkboshoeve; de Stokerijhoeve en de Suikerijhoeve.
In 1976 kwam de eigendom in privébezit. We staan versteld van het prachtige bouwwerk met de dikke muren en steunberen, alsook de eiken dakgeraamtes. Wat verderop passeren we het geklasseerde dorpje Dikkele, dat er doods en verlaten bijligt. We vervolgen onze tocht en bereiken de kerk van Beerlegem, alwaar we ons meegebracht lunchpakket nuttigen op het zonnige (jawel!!) terras van brasserie De Klokke, gelegen in de schaduw van de kerk. Gesterkt en gelaafd trekken we verder en rijden voorbij “De Kaaihoeve”.
Dit is een Natuureducatief Centrum van de Provincie Oost-Vlaanderen gelegen in Meilegem, langs een oude Schelde-arm. Even later houden we halt bij verzamelaar Willy te Nederzwalm waar we zijn mooie, al dan niet afgewerkte, oldtimers bewonderen alsook een uniek gerestaureerde Mercedes.
Willy zijn vrouw rijdt ons tevens voor naar een nabijgelegen kleinere verzamelaar, waar nog veel werk te doen is…. De tocht gaat nu verder naar een volgend adres te Sint-Denijs-Boekel bij een loonwerker-verzamelaar, die om professionele bezigheden afwezig was. Dan maar verder “gevonkt” naar het pittoreske Sint-Maria-Horebeke waar we halt houden ter hoogte van rustoord “De Vlaamse Ardennen”. Dit omvangrijke complex bestaat uit ruime zorgkamers, studio’s en appartementen. De capaciteit van deze campus = 93 bedden en behoort toe aan de PVBA “Senior Living Group” met nog andere vestingen in Vlaanderen.
Het rustoord is prachtig gelegen in de nabijheid van een mooie vallei, waarin een grote kudde Bizons ongestoord loopt te grazen. Een bijzonder en enig mooi schouwspel. We wanen ons in de bergachtige gebieden van Noord- Amerika vanwaar ze oorspronkelijk afkomstig zijn. Ze worden ongeveer 25 jaar oud en door hun twee lagen vacht kunnen ze extreem lage temperaturen doorstaan. Ze zijn ook als diersoort beschermt. Bij navraag wordt ons in de cafetaria van hogergenoemd rusthuis een lekkere koffie met gebakje aangeboden voor 1,00 €. Na het hartige vieruurtje starten we terug de motoren om af te stevenen naar ons logeeradres te Mater.
Daar we slechts om 18:00 u verwacht worden in onze B&B “Bagteveldshoeve”, en we nu een uur vroeger aankomen, beslissen we te aperitieven in “De Witte Hoeve” gelegen in ’t dorp van Mater. De porto’s en de Ename’s, dubbel en tripel, strelen onze droge kelen…. Blijgezind arriveren we nu bij onze overnachtingplaats, doch door een bruut manoeuvre van mijnentwege raakt de versnellingspook van mijn tractor geblokkeerd en kan ik nog voor - of achteruit. (zou het toch van de Ename’s kunnen zijn?) Enige paniek blijkt echter ongegrond want omringd door specialisten-techniekers betreft het maar een detail en dus zonder probleem op te lossen.
Na ons wat te hebben opgefrist gaan we te voet naar het vooraf besproken restaurant “Kerkgate “, een paar honderd meter verwijderd van onze B&B. We worden er verrast op een bijzonder lekker palingmenu, vergezeld van een aangepast wijntje. Zeker een aanrader voor palingliefhebbers! Terug naar onze verblijfplaats voor nog een gezellige babbel als afsluiter en dan slapengaan.

Zaterdag 10 mei
Bij het ontwaken rond 7:00u voorspelt een blik door het vensterraam van onze slaapkamer niet veel goeds:  een vaalgrijze lucht en een kletsnat terras spreekt boekdelen!!!
Niet getreurd echter want een lekker en overvloedig ontbijt in de veranda brengt ons terug in opperbeste stemming. Voordien had Antoon het euvel aan mijn tractor reeds hersteld, waarvoor dank, immers op goede vrienden kan men rekenen…
Om 9u30 vertrek in een echt hondenweer ! De cabine op de meeste tractors is echt geen overbodige luxe. We hadden echt te doen met Bert en Willy, die zonder enige bescherming regen en wind trotseren en daarbij hun goed humeur niet verliezen. Van mooie vergezichten is nu geen sprake meer, het enige waar we  nu naar verlangen is een aangename stopplaats om ons wat op te beuren. Dit vinden we even later in Kerselare, een gehucht van Edelare , waar we halt houden aan het plaatselijk café “Jan van Gent”.    
Het is er lekker warm en het ruikt er naar vers gebak en koffie. Om de moed er in te houden bestellen we een koffie vergezeld van een prijzige, doch heerlijke, cognac.
Kerselare is van oudsher een bedevaartsoord en menige gelovigen komen er bidden aan de gemoderniseerde kapel, opgetrokken in gewapend beton.
Sinds 1953 vindt er op Hemelvaartsdag ook een autowijding plaats. In de maand mei komen iedere dag talrijke bedevaarders er bidden ter genezing van krampen…? Of het daadwerkelijk helpt is me tot op heden onbekend.
Na dit opbeurend oponthoud en gezien het aanhoudende slechte weer, beslissen we de tocht huiswaarts aan te vatten. We rijden via Maarke-Kerkem; Sint-Kornelis-Horebeke ; Elst; Michelbeke; Sint-Goriks-Oudenhove;  Strijpen en Velzeke om uiteindelijk Balegem te bereiken. Aan het rond punt houden we halt om in de plaatselijke Frituur en Bakkerij de hongerige magen te vullen.
Nu staat nog een laatste gepland bezoek op het programma nml. “De Stokerij Van Damme”. De productie van Balegemse jenever is hier  nog altijd de hoofdactiviteit, daarnaast omvat de hoeve nog een 200-tal runderen en vele hectaren vruchtbare lanbouwgrond. Daar het nog altijd pijpestelen regent zoeken we zo vlug mogelijk  het nieuw ingerichte “Koffiehuis”op, dat wordt gerund door de vrouw des huizes met haar drie dochters.
Bij een “ Balegemse koffie” maken we de balans op van onze 2-daagse…. Ondanks het tegenvallende weer zijn we toch terug een onvergetelijke ervaring rijker!!!!         
Tot slot dank aan de “ mede-vonkers” , aan Bert voor de fotoreportage en in ‘t bijzonder aan de “routeplanners” Paul en Mariette voor de zeer geslaagde organisatie!!

verslaggever, Gery De Vos   

 

Gerelateerd