Nieuws
07 december 2012

jaarlijks OTL eetfestijn

BELGISCH OLDTIMER PLOEGEN IN DE KIJKER

In grote getale zakten de OTL-leden en sympathisanten op vrijdagavond 7 december af naar feestzaal Sjappoo te Beervelde voor het jaarlijks eetfestijn. Ze waren allemaal punctueel op tijd, zelfs eerder ietsje te vroeg. Weliswaar op uitzondering van voorzitter Raf Janssens, die kwam bijna 2 uur te laat! Doch, tot ons aller verassing kwam hij met een plausible uitleg: een landbouw demonstratie had hem weerhouden. En we weten het allen, plicht en werk gaan voor.

UITSTEKEND  EETFESTIJN

Wie dacht dat daardoor alles in het honderd zou lopen, kwam bedrogen uit. OTL bestuurslid Eric Rottiers – tevens de man achter dit prachtig clubblad- nam de honneurs waar, en verwelkomde iedereen op passende wijze. Niet getalmd, precies op het afgesproken uur nodigde hij iedereen uit tot aanschuiven bij het buffet. Traiteur Van Nuffel  uit Destelbergen zorgde voor een uitstekende Vlaamse maaltijd: biefstuk met frieten, kan het Vlaamser?   

OLDTIMER PLOEGEN
Maar daar bleef het niet bij. Voorzitter Raf Janssens kennende, die man broed altijd op iets nieuws, en ja hoor ook nu schudde hij iets onbekend uit zijn mouw: het oldtimer ploegen.  Speciaal daarvoor had hij twee specialisten uitgenodigd, ze legden haarfijn uit hoe een wedstrijd oldtimer ploegen in mekaar zit. Berti Van Meer uit Sint-Truiden en Marc Schuermans uit Hechtel - Eksel , de eerste heeft een fruitbedrijf en akkerbouw, de tweede doet het met kippen (niet letterlijk hé!). 

BOP niet BOB!
B.O.P. (afkorting voor:  Belgisch Oldtimer Ploegen) is een overkoepelende vereniging van hoofdzakelijk oltimer tractorenclubs in België en bestaat sinds 2010, ze heeft zich tot doel gesteld heeft:*Het aanmoedigen van het oldtimerploegen in België door te helpen bij het organiseren van lokale ploegwedstrijden;het verzamelen en verspreiden van kennis en informatie omtrent het oldtimerploegen.

  • vorming en instructie van juryleden.juryleden aanduiden en afvaardigen voor lokale, nationale en internationale ploegwedstrijden.

  • er voor te zorgen dat elk jaar een nationaal kampioenschap oldtimerploegen wordt georganiseerd,(2-jaarlijks op de WTD -Werktuigendagen, en tussenin, afwisselend in een andere Vlaamse provincie) waarbij men de afgevaardigden voor internationale wedstrijden aanduidt.

  • de contacten te onderhouden met de Europese Ploegassociatie (EPA).

PRAKTISCHE ORGANISATIE VAN EEN WEDSTRIJD

* Er zijn 2 categoriën

                             old timers

      modellen in productie voor 31/12/1959

                              classics

    modellen in productie voor introductie q-cab

*Er zijn 3 disciplines

1. Rondgaan hef

     2. Rondgaand getrokken

         3. Heen en weer
             (wentelploegen)

       * Wedstrijdpercelen

  1.  Rondgaand getrokken en hef

     75 m lang      14 meter breed                        

 2.   Heen en weer geerperceel

            75 m lang      12/16 m breed

       * Tijdsgebruik

  • Openingsvoor :20 minuten

  • Jurering .merkvoor geer

  • Afwerken perceel : 4 uur

WAT IS BELANGRIJK BIJ HET PLOEGEN?

- Rechtheid komt steeds terug

- De openingsvoor recht,gelijkvormig

- De aanstorting recht ,vlak en regelmatig

- Het ploegwerk alle voren even breed en hoog

- Het ploegwerk gesloten en toch afgetekend

- Gelijkvormigheid

- In- en uitzetten

- Juist uitkomen, meten... en nog eens meten

-De eindvoor, recht, zuiver , opbouw

Gerelateerd