Nieuws
01 juli 2012

New Holland Treffen Lochristi

Voor de derde maal op een rij werd op het terrein van O.T.L.”De Lozen Boer” een treffen georganiseerd van zowel oldtimer als recente tractoren van 1 merk.
De keuze was deze keer gevallen op New Holland waaronder de merken, Fiat, Someca, Ford en Fordson vielen als oldtimers en bij de recente modellen kwamen de recente New Holland modellen ten voorschijn.

Voorbereiding
Aangaande de inschrijvingen werden de deelnemers enkele dagen voor het treffen  gebrieft met hun plaatsnummer  om op de dag zelf alles zo vlot mogelijk te laten verlopen en de tractoren netjes op een rij konden staan volgens Type, Bouwjaar en model.vanaf de vrijdag werd het terrein en de schuur klaar gemaakt door de organisatoren waarbij spandoekenen vlaggen gehangen werden om de gebruikelijke OTL sfeer te creëren.
Vanaf de zaterdag kwamen de eerste tractoren aan en enkele NH telescoopladers waarbij deze laders in de hoogste stand geplaatst werden aan de inkom van het terrein met het uithangbord New Holland Treffen. Dit vormde een mooie inkomboog voor de deelnemers en bezoekers naar het terrein.

Samenkomsten. 
In samenwerking met NH-Zedelgem vertegenwoordigd door Dhr Elie De Kegel en daarbij een aantal vroegere Fiat en/of Ford dealers werden de trekker eigenaars warm gemaakt om zich te vervoegen naar dit treffen in Lochristi. Zo deden de bedrijven Verschueren Bvba uit Lochristi en De Suuter-Bayens uit Kalken hun uiterste best om een groot aantal klanten uit te nodigen voor deze happening. Bij beide bedrijven werden de deelnemers uitgenodigd omstreeks 10 bij koffie en ontbijt om dan samen in 1 grote colonne zich te begeven naar het terrein in de Pauwstraat.

Aankomst tractoren .  
 Vanaf 9u30 kwamen de eerste bezoekers en tractoren aan op het terrein, waarbij de meeste individueel over de weg of met de vrachtwagens. Voor de eerste bezoekers op het terrein, is dit steeds een belevenis als de eerste verschillende type tractoren het terrein komen opgereden. Zoals gebruikelijk hadden deelnemers enkele dagen voor het treffen een bevestiging van hun deelname ontvangen met het standnummer van hun machines. Dit geeft een makkelijke weg om iedere trekker mooi in de rij te kunnen plaatsen volgens typ een bouwjaar.Pas tegen 11u kwamen de groepen tractoren aan onder begeleiding van enkele dealers of vrijwillig van grotere afstanden in groep. Wat op zich al een indrukwekkend scenario gaf langs de weg en bij het oprijden van het OTL terrein. De groepen waren reeds mooi ingedeeld met de oudste en kleinste tractoren vooraan en de jongere en zwaardere achteraan in de rij. Wat op zich al een makkelijke sortering gaf voor het plaatsen van de tractoren in volgorde.
Een New Holland T-shirt werd aan al de deelnemers overhandigd na het plaatsen van hun tractoren of degene welke aankwamen in groep via dealers waren al voorzien van hun T-shirt aandenken bij het oprijden van het terrein.

Tractoren
Verschillend met andere treffen van trekkermerken stond niet 1 merk, maar de 4 verschillende merken van de New Holland groep op het terrein. Voor het eerst hadden we een meerkleurige aanwezigheid van de tractoren, waaronder Fiat, Fordson, Ford en de recente tractoren New Holland.  Er was een mooi aanbod van de verschillende merken tractoren, waarbij toch van bijna ieder model 1 of meerdere aanwezig waren. Vooral naar oldtimer- en Classic  tractoren waren er meerder aanwezig, tractoren welke de naam en faam hadden gemaakt binnen de groep Fiat, Ford en Fordson.
Zo hadden we de kleine fiat tractoren tot de Fiat 1000 , de Fordson types Major, Blauwe reiger, de Fordson Couty en de Fordson rups trekker. Bij de Ford tractoren hadden we de Amerikaanse Ford Dearbom uit 1949 met daarnaast een replica anno 2012 van deze zelfde versie. Ook de legendarische 1000 serie van de Ford 2000 tot de 5000 waren aanwezig op dit treffen. Elk voor zich tractoren welke in de jaren 60-70 de naam groot hebben gemaakt van de desbetreffende modellen en merken.
De Oldtimer liefhebbers zullen zeker aan hun trekken gekomen zijn bij het zien van deze type tractoren en bepaalde herinneringen opgeroepen hebben uit hun vroegere jaren. Een merendeel van deze types liepen op de Vlaamse boerderijen als eerste vervangers voor de trekpaarden op de velden.

Namiddag
Na de aankomst van de  tractoren konden de ingeschreven deelnemers en bezoekers aanschuiven aan de BBQ in de schuur,waarbij aan de tafel de echte trekker verhalen boven kwamen tussen de verschillende gebruikers van de tractoren zowel in het verleden als hedendaags. Een menig verschil kwam natuurlijk ter sprake van de vroeger cabrio tractoren en de recente tratroren met cabine, verwarming en airco, zonder dan nog te spreken van de meerdere uitvoeringen versnellingen en vario toestanden. Opmerkelijk was hoe men kon zien met wat de vroeger landbouwers en/of loonbedrijven hun werk konden doen met de kleinere tractoren, in vergelijking met de hedendaagse mastodonten op de bedrijven. DE achterwielen van de vroegere kleine tractoren kunnen tegenwoordig niet meer tippen aan de Frontwielen van de jonge zware tractoren, dit volgens de gesprekken aan de bar en in de schuur van toeschouwers en deelnemers.

Defilé
In de loop van de namiddag was onze huisspreker Piet Verschelde aangekomen, welke natuurlijk de hele history van de Fiat, Fordson en Ford tractorenals een encyclopedie in zijn geheugen heeft.  Daar Piet groot aantal jaren voor de Groep Fiat heeft gewerkt als Sales Manager en Naverkoopdienst  kwam ook voor hem een stuk geschiedenis naar voor bij het aanzien van de verschillende types op ons terrein. OM 15u startte de colonne van 150 tractoren om 1 voor 1 aan de schuur voor te  rijden waarbij Piet de nostalgische uitleg kon geven van de verschillende oldtimer- en classic tractoren onder de merken Fiat en Ford(son). 
De hele history werd uit de doeken gedaan van deze tractoren, zowel de fabricageplaats, de uitvoering , zwaartekracht en hun typische eigenschappen.
Ook voor de deelnemers was het een verrijking waarbij ze bepaalde eigenschappen van hun trekker konden aanhoren door de uiteenzetting van de gastspreker.
Eenmaal de New Holland tractoren te voorschijn kwamen werd de micro overgenomen door Dhr. Elie De Kegel, hedendaags Sale Manager binnen de CNH Group voor de Benelux. Wat zowel werd verteld over de oldtimers werden de recente tractoren uit de doeken gedaan door Elie , daar deze nog dagelijks in de verkoop zit van de New Holland tractoren. Het was een duidelijke uiteenzetting van de verschillende recente types met hun speciale eigenschappen en concurrerende meerwaarden in de tractorenwereld.  Zowel voor deelnemers als voor bezoekers was het een verruiming van hun kennis over treffen van New Holland.

Prijsuitreiking
Na het voorstellen van alle tractoren aan het publiek werden een aantal prijzen toegekend onder de deelnemers van dit treffen. De prijzen werden geschonken door NH-Zedelgem en uitgereikt door Dhr Elie De Kegel. Zo ging de prijs voor de oudste trekker naar Marten If uit Nevele met zijn Fordson Blauwe Reiger uit 1946.
De Ford 3000 van De Gussem Marc uit Wetteren kreeg een prijs in ontvangst met  18000 uren op de teller als tractor met meeste draaiuren.
De Fiat 411R wijnbouw van Bauwens Willy uit lede werd dan verkozen door de jury als meest unieke Fiat tractor .
Voor mooist gerestaureerde ging de prijs naar de Ford 5000 van Peter Mussche uit Doel.
Na deze afsluiter werd nog een aantal consumpties genuttigd in de omgebouwde schuur als cafetaria, werden de verhalen nog mooi boven gehaald van de verschillende ervaringen van deelnemers en bezoekers met hun tractoren, zowel met Fiat, Ford en Fordson als met de New Holland tractoren. Het was een uniek treffen waarbij de hele History van de groep NH aanwezig was in de meest verschillende uitvoeringen en de originele kleuren. Tevreden en voldaan reden de 150 tractoren omstreeks 17u huiswaarts waarbij sommigen het toch iets later maakten in de schuur om nog verder vol lof over deze dag te kunnen nagenieten.

 

Gerelateerd