Nieuws
29 januari 2012

4° Landbouw Miniatuurbeurs O.T.L.”De Lozen boer”

De 4e miniatuurbeurs van O.T.L.”De Lozen Boer”was terug een geslaagde voltreffer waar tal van prachtige miniaturen  tentoon gesteld. Een aantal buitenlandse deelnemers waren op zaterdag namiddag al afgezakt naar Lochristi om hun stand reeds op te bouwen omwille van de grootte van hun standen en de vele items welke ze mee hadden.  Op zondag arriveerden de resterende standhouders tussen 7u en 8u30 om hun items de beurs in te brengen met of zonder hulp van een organisatielid,  waarna om 9u alle deuren dicht gingen en de verkopers in alle rust hun standen konden opbouwen en eventueel een kijkje konden nemen bij collega’s om unieke items te vinden,  aan te kopen en/of  prijzen te vergelijken. Om 9u30 werden de standhouders getrakteerd door de organisatie op een koffie met een daarbij horende gezellige babbel. Tegelijkertijd begon er zich buiten de beurs een wachtrij te vormen van een 100-tal eerste bezoekers, welke de wachttijden konden invullen met een zicht op een 8-tal mastodonten van tractoren die aan de ingang van het beursterrein ten toon stonden gesteld.

Onder de 2245 bezoekers was er een heel breed publiek aanwezig, waaronder fervente kenners en mensen die dachten dat miniaturen alleen maar speelgoed waren. Doch 85 % van de bezoekers ging met een goed gevulde zak de deur uit. Er waren 65 standen  opgesteld met een lengte van 330m verkooptafels met standhouders uit binnen- en buitenland. Een grove schatting van de standhouders onder elkaar stonden een 50.000 miniaturen te koop gesteld op deze beurs. Naast de verkoopsstanden waren een 50 m² diorama’s te zien waar heuse boerderijen, trekker garages, verzamelstanden enz. ten toon waren gesteld voor de bezoekers en waar deze  gepassioneerde verzamelaars graag en met alle fierheid hun unieke collectie voor aan het publiek voorstelden. 

Elke miniatuur of bouw van een diorama heeft wel  heel bijzondere achtergrond.Wij hebben een aantal  speciale miniaturen bij de verzamelaars uitgezocht. Deze eerste is een John Deere Type A die T. Wouters op de kop kunnen tikken heeft op een lokale rommelmarkt voor een spotprijs. Deze speciale miniatuur is volledig gemaakt van gietijzer en komt  oorspronkelijk van de USA . Dhr. Wouters heeft  een 200 miniaturen in zijn bezit, waaronder dit zijn goedkoopste stuk is. Maar toch is deze John Deere voor hem het uniekste exemplaar  van zijn collectie.

Op de 2e in rij ging de voorkeur uit naar deze DEWA maalderij van Precisiemodelbouw, Philippe Van Rijsselberghe uit Lokeren.  Omdat deze bijna niet te onderscheiden is van de echte, zo een ongelooflijk nauwkeurige afwerking heb ik zelden nog gezien bij een zelfbouwer. Philippe is een miniatuur bouwer in hart en nieren die alleen Belgische constructies nabouwt op schaal. Er waren enkel stukken te zien van o.a. Dewa, Rekord en Dezeure. De bouwer staat nauw in contact met de constructeurs om zo de constructies op te meten en deze zo precies mogelijk na te bouwen. Het is mogelijk om deze miniaturen te kopen, enkel op bestelling en met een levertijd van bijna 1,5 jaar. De vraag naar deze unieke en gedetailleerde exemplaren zijn enorm.

John Deere made in Afrika. Deze speciale miniatuur vind zijn oorsprong in Zaïre , het is een John Deere serie 9400. Hij is helemaal gebouwd van gevlochten ijzerdraad,  verdere details vraagt deze miniatuur niet. Hij is een in het oog springend  geheel. Iedereen vraagt aan de eigenaar Peter Goeman waar deze trekker vandaan komt. Hij is heel fier dat hij deze trekker  heeft laten bouwen op vertoon van een simpele foto. Het is een uniek stuk, want zo is er maar 1 van gebouwd.

Aan het enthousiasme van de bezoekers en standhouders is deze beurs terug een meevaller geweest en vonden de kooplustigen een ruim aanbod van nieuwe miniaturen op de markt van zowel van recente tractoren als van oldtimer tractoren. De hal met de demo telegeleide Grondverzet en landbouwmachines trok terug veel aandacht en bezoekers en was terug een streling in het oog voor alle bezoekers. Men waande zich op een echte bouwwerf en midden van een veld bij de rijdende en werkende miniaturen. Evenals de diorama’s hadden veel bijval waarbij men kan zien aan de foto’s , het verschil bijna niet te merken is met de werkelijkheid en de bouw van deze heuse stallen met werktuigen en dieren erbij. Er waren standhouders met hun diorama’s welke een heuse pluim verdienden en zelfs grote afstanden aflegden om hun verwezenlijking ten toon te stellen op deze beurs.

In de loop van de dag werden dan nog een aantal miniaturen geschonken aan de bezoekers aan de hand van de ingang tickets . Deze prijzen werden ter beschikking gesteld van meerdere deelnemende standhouders.  Bij het afsluiten van de beurs ging iedereen wel tevreden huiswaarts waarbij de bezoekers hun waar hadden gevonden, de standhouders tevreden waren met een nog betere verkoop dan 2011 en als organisatie tevreden met het grote succes van deze beurs. Wij kijken al uit naar de volgende editie op Zondag 27 januari 2013.

Verslaggevers : Steven Mampaert en Raf Janssens

 

Gerelateerd