Nieuws
20 mei 2007

3de Historische Dag O.T.L."De Lozen Boer"

thema: Getrokken en zelfrijdende Dorsmachines
Na maandenlange voorbereiding organiseerden we op zondag 20 mei onze 3de Historische Dag voor oldtimervoertuigen. Daags voordien mochten we op de hulp rekenen van diverse leden om alles voor te bereiden, de feesttent klaar te zetten, de terreinen af te bakenen, vlaggen en spandoeken te plaatsen.
Van in de vroege ochtend kwamen een 80-tal tractoren, 30 classic cars, 30 legervoertuigen en een 10-tal oldtimermotoren afgezakt naar de Pauwstraat te Lochristi.
Na een koffie met ontbijt vertokken de voertuigen omstreeks 10u voor een rondrit van ongeveer 35km, met een tussenstop op de Markt in Lokeren die voor de gelegenheid speciaal was afgezet. De deelnemers werden er getrakteerd op een consumptie in café de Stadswaag. Na drie kwartier werd de tocht verder gezet langsheen het voetbalstadion van SK Lokeren en de landelijke wegen van Daknam, ruilverkaveling Eksaarde, Doorslaar city om via Zeveneken terug te keren naar het feestterein.

Ondertussen waren de ruilbeursstanden opgezet en landden de eerste paramotoren op een nabij gelegen weiland. Vanwege moeilijkheden met de windrichting konden de paramotoren niet landen in de onmiddellijke omgeving en moesten ze noodgedwongen uitwijken naar een andere lokatie.

Na aankomst konden de deelnemers genieten van een BBQ en werd de feestweide opengesteld voor het publiek. Na de maaltijd konden ook de deelnemers zelf de tentoongestelde voertuigen uit de verschillende klassen bewonderen en vergelijken waarbij menig eigenaar zijn oud juweeltje aan de gang praatte. Zo’n 500-tal bezoekers bezochten dit oldtimertreffen en werden geanimeerd met een defilé vergezeld van een woordje uitleg bij de deelnemende voertuigen. Er was ook een springkasteel voor de allerkleinsten, een ruilbeurs en onderdelenmarkt, demonstratie van enkele oude ambachten en een optreden van Trio De Janeiro.

Rond 16u werd er een demonstratie gegeven van enkele oude dorsmachines, wat heel wat belangstelling genoot. Bij deze bedanken we André De Smet en Karel Van Poucke voor het aanbrengen en tentoonstellen van hun dorsmachines, respectievelijk Excelsior en zelfrijdende Smetryns.
Tijdens het defilé en de demonstratie van de dorsmachines kon een kleine regenbui het enthousiasme van het publiek niet kelderen, en trok menig aanwezige naar de feesttent om bij een stevige pint verder te discussiëren over hun ervaringen met hun of andere oldtimers. Na het nuttigen van de talrijke drankjes kon de regen de deelnemers niet deren en reden ze met de glimlach huiswaarts, waarbij enkelen de afmetingen van hun oldtimer iets onderschatten en sommige hun juweeltje halverwege konden achterlaten. Kortom, een ganse dag sfeer en plezier, met niettegenstaande het licht tegenvallende weer in de late namiddag, een grote opkomst.

OTL is van plan dit oldtimertreffen in 2008 uit te breiden naar een 2-daags evenement, met op zaterdag een rondrit en op zondag een statische show met defilé.
Na deze historische dag kijken we al uit naar ons volgend evenement op zondag 26 augustus, de eerste internationale Ford tractorendag. De voorbereidingen hiervoor zijn al volop aan de gang, en wij hopen op een evenwaardig succes als onze historische dag.

Gerelateerd