Leden in de Kijker

Ten huize van Jozef Verstraete

Toen we zondagochtend op pad gingen om Jozef Verstraete te gaan bezoeken, moesten we eerst nog enkele hindernissen overwinnen.  Nog niet goed vertrokken, kwamen we tot het besef dat we zonder fototoestel op pad waren dus konden we al direct rechtsomkeer maken.  Eens we de tweede maal vertrokken waren richting Bellem, hebben we het kunnen presteren om ons dan nog een 10-tal kilometers te misrijden, maar aan elke lijdensweg komt ooit wel een eind, 3 kwartier te laat kwamen we aan bij Jozef.

Jozef, die ondertussen al liep te ijsberen achter het raam met uitzicht op de straat  kwam glunderend opendoen en zei direct:  “Maar jullie komen van de verkeerde kant !”  Na kort ons reisverhaal gedaan te hebben nam Jozef ons direct mee naar boven om zijn verzameling te tonen. Eens binnen vielen we bijna omver toen Jozef zei dat er nòg een kamer was. In deze tweede kamer stonden al de miniaturen van Jozef opgesteld. Een ferme collectie die alle drie de muren van de kamer bekleedde met een lange, lange rij naast mekaar opgestelde tractoren van allerhande merken, schalen, materialen enz. . Niet alleen de courante merken waren goed vertegenwoordigd, ook merken waar we zelf het bestaan niet van wisten zoals SWARAJ (de naam doet ons iets oosters vermoeden) en nog vele andere. 

In de eerste kamer werd een  collectie folders gehuisvest, die ik waarschijnlijk nooit meer in mijn leven ga samen zien. Jozef (nu 77 jaar) begon rond zijn 20ste als boerenzoon folders te verzamelen van allerhande merken. De voorliefde ging uit naar FAHR, aangezien dit de trekker was op de ouderlijke boerderij te Moortslede.  Onder lichte dwang van thuis uit begon Jozef enige tijd later te “boeren” in Wallonië. Toen hij op 30 jarige leeftijd weduwenaar werd besloot hij de boerenstiel vaarwel te zeggen en werd dan maar chauffeur voor de melkerij. Een beroep dat hij uitvoerde tot zijn pensioen. Al die jaren werd de passie voor het verzamelen van landbouwfolders alleen maar groter en begon Jozef ook folders te ruilen met collega-verzamelaars, en begon hij beurzen te bezoeken om toch nog die folders te vinden die hij nog niet heeft. Onvoorstelbaar hoe goed het geheugen van deze  man is, want het aantal is niet meer te overzien. Een vlugge rekensom leert ons dat er een gemiddelde van een 100-tal folders opgeborgen is per map, en als we dan alles samen 120 mappen telden, dan komen we op een 12.000 folders !!!!! 12.000 !!!! Rekening houdende dat Jozef nog steeds bezig is met deze collectie bij te vullen met folders van de laatste nieuwigheden op de markt, dan is het voor mij onvoorstelbaar hoe Jozef die allemaal uit zijn hoofd kan kennen. Men mag gerust stellen dat dit een collectie is van onschatbare waarde, aangezien je op het internet prijzen ziet circuleren tussen de €50 en de €250 per folder !

Kortom, we vielen de hele voormiddag van de ene verbazing in de andere, maar werden toch even stil toen we hoorden dat Jozef eigenlijk geen opvolger heeft, en dat deze prachtige collectie, dit bewonderenswaardige levenswerk dreigt verloren te gaan. Maar Jozef gaf ons als laatste vraag mee: “Als ge iemand weet die folders overheeft of wil ruilen… geef hem maar mijn adres hé… ik heb nog plaats” !!!

Bij deze:  
  Jozef Verstraete
  Bellemdorpweg  50
 B- 9881 Bellem

Gerelateerd

Tags

Delen

  • Recent
  • Popular
  • Tag