Nieuws
29 juli 2015

Memorandum Eric Rottiers

Oldtimertractoren en mensen er omheen

Geheel onverwacht en als een donderslag bij heldere hemel kregen we vandaag het bericht binnen van het overlijden van ons bestuurslid Eric Rottiers . Heel enthousiast hebben we recent de jubileum editie van de 10de rondrit op het Eenbeekeinde kunnen beleven, waar hij zo naar uitkeek en erg van genoten heeft.  10 jaar geleden begonnen met 8 of 10 OTL tractoren en zo verder uitgegroeid tot op vandaag. Net als vorig weekend op het Historisch Festival in Panningen leefde Eric zich volledig uit in het Oldtimer gebeuren en de mensen eromheen.  Hij leerde tractoren kennen en de verhalen errond van eigenaars en van merken met een voorliefde voor de David Brown tractoren waar hij in zijn kinderjaren mee opgegroeide. Ook voor de club zette hij zich in als PR-manager van O.T.L. en voor het welslagen van ieder clubblad dat hij telkens perfect wilde afwerken

 

“eerste kennismaking”

In April 2005 kreeg ik de eerste mail binnen van eric@fashiongraphics.com als reactie op een krantenartikel

met het ontstaan van onze club en onze eerste Historische dag.  Faschion Graphics mij onbekend en dacht, wat

heeft een kleren winkel of een grafisch iemand met kleren nu te maken ùmet oude tractoren.

Niks was minder waar, de man  had interesse in Oldtimer tractoren voor zijn wijkkermis en de entourage errond.
Er werd afgesproken op onze Historische dag in mei en de afspraak was eenvoudig. Eric zou mij wel herkennen met

mijn hoed en mijn baard.  Helaas was het voor hem niet zo simpel daar er bij ons op het terrein meer dan 100 rondliepen met een hoed

en waarvan 50 met een baard. Dus misrekening in onze eerste ontmoeting.  Na enig speurwerk had Eric toch Raf Janssens aan de bar gevonden

en werd ik getrakteerd met een Whisky aan de andere kant van de toog. Bij navraag duiden ze me enkele personen aan die me onbekend waren.

Nader kennis makend bleken het Eric en een aantal mensen te zijn van Eenbekeinde kermis.   

Eric vond er onmiddellijk zijn gading in, in het hele feestgebeuren rond de Oldtimer tractoren en er werd afgesproken om met een aantal

tractoren in Juli 2005 de kermis op te fleuren in Destelbergen. Met het beperkt aantal tractoren was dit een eerste geslaagd event waarbij savonds

allerlei wilde plannen gesmeed werden , doch welke dag nadien toch ietsjes weggesjoemeld waren door het vele malen Santé te hoeven zeggen inde tent.

 

Groeiende Club

Doch de verstandhouding en samenwerking was toch van start gegaan. Onze club gestart in dec. 2004 met een 40 leden had ondertussen in 2005 reeds een 60 leden begon stilaan te groeien waarbij Eric samen met Lieven De Croo het vernieuwde bestuur vergezelden. Vanaf dan ging alles in een stroomversnelling met zowel ons aantal leden als de entourage rond onze club. NA enkele samenkomsten met Eric werd er onder andere beslist om op de Kermis Eenbeekeinde een rondrit te organiseren in plaats van een statische show om meer deelnemers aan te trekken en het hele gebeuren een betere cachet te geven. Met ondersteuning van onze club sloeg dit onmiddellijk aan en werd de eerste Eenbeekeinde rondrit een feit in 2006 wat tot in 2015 steeds een succes is gebelven.

Dat Eric niet alleen “Klerendrukker” was had ik al tijdje door en de aanmaak van borden en vlaggen en het andere drukwerk fascineerde me wel.

Er werden terug onderling plannen gemaakt en in december 2006 werd ons eerste eenvoudig clubblad op de post gedaan. Eric wou al van in de beginnen een “klasse” clubblad dat zijn zaak en onze club eer aan deed waar we volledig in geslaagd waren. Een ruime verspreiding van ons onder de oldtimer liefhebbers deed onze club alleen maar groeien in het aantal leden en werden we bestempeld als die nieuwe club met het kleuren clubblad”. 
 

Flanders Collection Cars

Meer moest het niet zijn voor Eric, als zijn ideeën en visie maar bekroond werden door anderen. Zo startten we in Januari 2007 onze eerste deelname aan Flanders Collection Cars beurs in Flanders Expo. Als enig tractorclub op deze beurs vielen we zeker in de kijker mede door toedoen van Eric met zijn ervaringen als standen bouwer. De mooiste stand der clubs op deze beurs werd ons toe geëindigd. Doch de echte tractoren liefhebbers op deze beurs vonden we toch niet, daar het meer een Oldtimer- Classic auto beurs was. Doch we bleven niet bij de pakken zitten en deden ook in 2008 mee aan deze beurs , deze maal met een dikke Shluter 8 cilinder tractor van Etienne Van Haute als blikvanger op onze stand. Terug een idee van Eric.  

 

Fotomodel

Ondertussen wilde Eric ook ons clubblad nog meer uitstraling geven en werd er vanaf het 2° clubblad in 2007 naast een Oldtimer tractor een jonge dame fotomodel op de cover geplaatst. Weeral Bingo in de Old-Tractor wereld. De verhalen in het clubblad hadden door toedoen van Lieven De Croo ook een meerwaarde gekregen waarbij meerdere prachtige verhalen te lezen stonden. En niet alleen ons clubblad ging erop vooruit ook de PR van onze Historische Dagen en andere evenementen kregen kleur en omvang door de talloze  vlaggen en meerdere reclameborden langs de wegen, waar iedereen tot op heden niet kan naast kijken en  toe naar toekijkt . Ook dat jaar werd er voor het eerst op idee van ons twee  een stand opgebouwd in Panningen onder OTL met de verschillende items welke ondertussen te koop werden aangeboden door het team van Eric.  Ook dit groeide uit van stand van 4 meter breed  tot hedendaags 10 m met een volwaardig Fashion Graphics team en waarbij onze club reeds meerdere malen deze beurs ging bezoeken met een bus.  

 

Overdrive

Pas in 2009 ging Eric in een zesde versnelling met het inrichten van onze eerste Miniatuurbeurs. Pas dan stonden er geen remmen meer op Eric en liet hij zijn fantasie en ideeën de volle gang gaan om deze beurs ten volle aan te kleden zowel de OTL stand als de verkoopstand met collector items van FG. Het werd door toedoen van ons beiden een compleet schot in de roos. Iedereen stond terug versteld van de mogelijkheden binnen onze club waarbij de organisatie en aantrekking van standhouders en bezoekers door mezelf werd onder handen genomen  en de uitstraling van de beurs onder handen van Eric. Tot zeven maal toe hebben we deze beurs in Lochristi op de landkaart geplaatst door de samenwerking welke we in elkaar terug vonden.  

 

Ruime Tractorwereld

Er kan niet naast gekeken worden dat Eric een enorme duw in de rug heeft gegeven om onze club uit bouwen en ook via meerdere standen  op de verschillende beurzen in binnen en buitenland onze oldtimerwereld en zijn passie hiervoor naar voren bracht. En niet alleen in onze wereld,  

Ook in de hedendaagse landbouwwereld had hij zijn plek gevonden door ideeën naar voren te brengen bij invoerders en dealers van machines om met een geslaagde campagne hun bedrijf of machines in de kijker te plaatsen. Meerdere malen heb ik Eric met voldoening kunnen voorstellen aan bedrijven  waarbij er telkens een geslaagde samenwerking tot stand kwam omtrent advertising en bekendmaking van hun zaken.  

 

Werktuigendagen

Ook achter de schermen van de Werktuigendagen Oudenaarde kon er op Eric gerekend worden door aanbreng van advertentie materialen, ideeën en zo verder.  Tot de uitgave van 2015 kon ik aan de bel trekken bij Eric om bepaalde soms onvindbaar foldermateriaal op te sporen. De stand tijdens deze beurs had door de jaren ook zijn imago gekregen en was een vaste paal in Oudenaarde waarbij we gebruik konden maken van allerlei oldtimer vlaggen om dit terrein te versieren. De aandenkens voor de prijswinnaars van het BOTA en BOP gebeuren tijdens de verschillende Werktuigendagen werden ook met zijn medewerking gecreëerd.  

 

Eerbetoon

Woorden schieten tekort om deze medewerker volledig te omschrijven. Voor iets nieuws en iets aantrekkelijk was Eric altijd te vinden.

Dit is wat ik persoonlijk ervaren heb met Eric als bestuurslid medewerker en ideeën aanbrenger in onze club en in de tractoren wereld.  

Een mooi eerbetoon werd hem gebracht tijdens de uitvaartdienst waar er door  Yonnie, Hilde en Katleen werd gevraagd om met de Unimog en een aantal tractoren de laatst rit van Eric te vergezellen. Iedereen die gevraagd werd er aan mee te werken gaf onmiddellijk spontane medewerking om in alle sereniteit een waardevol afscheid te nemen. 

Van de familie, medewerkers van Fashion Graphics en onze bestuur willen wij iedereen bedanken die er aan meegeholpen heeft en die aanezig was op de Uitvaartsienst.  

Net zoals zijn medewerkers van Fashion Graphics zullen we hem missen voor zijn inbreng en passie voor onze club. 


Uit Eerbetoon en Hulde aan Eric.

Raf Janssens

Gerelateerd