Nieuws
28 augustus 2022

Ford en Fordsondagen Maldegem bij Jaak Vannevel

Net als in de singel van The Scene was het één en al Blauw, Blauw , Blauw op de Smoefelbeekhoeve
weekend van 27 & 28 augustus 2022 in Maldegem Donk. Een Organisatie van Jaak Vannevel en Koen Vander Plaetse. Een Ford-Fordson treffen dat maandenlang werd voorbereid door Jaak en Koen.
De voorbereiding van het terrein, waarbij alle tractoren netjes op een rij stonden met een indicatie bord er bij met naam van eigenaar, type en bouwjaar was vanaf de woensdag met aantal mensen klaargemaakt waaronder onze PR man Ivan De Graeve die eveneens er was met zijn Ford 8210. Ivan was van woensdag tot en met maandag aanwezig om Jaak en Koen bij te staan bij het hele gebeuren.

Tijden de 2 daagse kon de organisatie rekenen op een 40 tal vrijwilligers om alles in goede banen te leiden van zowel de parking, de inkom , de Catering en alles wat diende te gebeuren op het terrein.
Op zaterdag was er een rondrit met een 70-tal tractoren over een afstand van 42km met aansluitend een BBQ waar er een 250 genodigden aan deel namen.

Op zondag stonden  240 tractoren te blinken waarvan een 50 tal van Jaak Vannevel. Dit naast het museum dat Jaak al jaren onderhoud en ten toon stelt. Ook een Ford T auto was aanwezig op het terrein.  Dit was de auto die van 1908 tot 1927 werd geproduceerd door de Ford Motor Company onder leiding van Henry Ford. De Ford T maakte van 1908 het historische jaar waarin de auto het tijdperk van massaproductie inging.

Bij de inkom was er een opengewerkte Forson Power Major te zien. Deze tractor werd samengesteld indertijd in de Rainham fabriek in Engeland met onderdelen die niet door de kwaliteits controle kwamen. Dit experiment werd toen uitgevoerd door studenten en stagairs in de fabriek. Deze Fordson gaf een mooie kijk hoe een motor en brandstofpomp er innerlijk uitzag.

Begin van de rij was er een Fordson F uit 1926 te zien van de Familie Christiaens naast een model N uit 1935 van Lieven Van Den Doornen. Deze laatste was ook aanwezig met een rij statische motoren met een Historische houtzaag in werking. Van de F en de N volgenden de verschillende Fordson tractoren zich op als ook een aantal Blauwe Reigers model E27N .

Ook enkele Fordson Doe tractoren waren er en natuurlijk hele rijen Fodson modellen met aansluitend de Ford 00 serie van de 2000 tot de 7000 modellen. De Amerikaans 8000 en TW serie met natuurlijk aantal  County modellen  met of zonder cabine. Ook een 876 Versatile mastodont stond te pronken in de rij. Net als een uniek Fordson 6-cilinder van de Familie Christiaens. Deze hadden een vrij groot aantal tractoren bij zich daar Patrick en Benoit een hele verzameling Ford en Fordson tractoren bezitten. Een gesprek met beiden was voldoende om het hele Ford(son) gebeuren te ontdekken, wat ze dan ook graag deden met geïnteresseerde bezoekers.

Net als hen waren de echte Ford(son) liefhebbers ruim aanwezig met hun tractoren, waaronder meerdere leden van onze club, iets te veel om allemaal op te noemen.
Het hele gamma van de geproduceerd Blauwe tractoren waren wel aanwezig de deze dagen,
in alle uitvoeringen, 2x4, 4x4, rupstractoren, de County’s en noem maar op.
In de loop van de namiddag was er een Defilé van een aantal tractoren en dit met de nodige uiteenzetting van Benoit Christiaens die van elke voorgereden trekker toch een verhaal wist.

Vanuit het Waasland waren Peter Mussche en de Gebroeders Stuer afgezakt met een hele reeks Ford en Fordson tractoren waaronder Peter Speciale Fordson Super Dexta, een Dearborn en een 7000.
Luc en Kamiel Stuer hadden enkele opleggers tractoren mee, meeste waren natuurlijk hun County’s

Maar ook hun Smurf tractor was van de partij om als last dienen bij het Oldtimer Trekkertrek gebeuren tijdens deze manifestatie waarbij een grote menigte belangstelling had om te zien welke de sterkste en verst trekkende tractoren waren. De Equipe van de gebroeders Stuer zorgden dat hier alles in goede banen werd geleid waarbij Luc de Smurf bediende en Kamiel het toezicht. Al bij al een mooi geslaagd initiatief.

Verder stonden op het terrein enkele Steyr Claeys tractoren als ook  één van de eerste Dorskasten van de familie Claeys waarvan de Claeys items eigendom zijn van Robert Vandaele.

Op zich een schitterend event waarbij we de organisatie Proficiat mogen wensen zowel van de deelnemers als van de bezoekers

 

Beeld en Tekst : Raf Janssens

Gerelateerd