Nieuws
30 maart 2022

Zelfbouw, de Ipsa trommelschudder door Maarten Suykerbuyk

Wat ik het leukste vind aan het schrijven van een artikel over een van mijn landbouwminiaturen, is toch wel dat ik dan het verhaal kan vertellen achter de miniatuur.

Heel vaak is er een reden waarom je net dat modelletje zo graag wou hebben. Ik heb er zo best wat. Uiteraard heb ik ook veel modellen waarbij ik dat niet kan, een voorbeeld; Fendt is m'n meest favoriete tractormerk, en heb er dan ook vele van in m'n collectie. Maar met pakweg een Fendt 308 van Wiese Toys heb ik, buiten dan het een leuk modelletje is, verder niks. Ik heb er geen ervaring mee, ik heb geen nonkel of neef die er zo een heeft, er reed er niet per se een van in de buurt ofzo toen ik jong was. Gewoon leuk voor erbij.

Dat kan je niet zeggen over het onderwerp van deze keer; drie redenen:

- m'n grootvader had er zo één

- de echte werd in Essen (mijn woonplaats) gemaakt

- er zijn in de handel nooit miniaturen van gemaakt

Vooral om die twee laatste redenen vond ik het hoog tijd dat er eens een model van dit merk in de collectie kwam, namelijk Ipsa(m).

Over de producent van de Ipsa trommelschudder:

Ipsa (later Ipsam) zal bij de meesten wel bekend zijn van de mesttanks. Toch kent het bedrijf een rijke geschiedenis. De basis van Ipsam ligt bij de uitvinding van de weidepomp door Dhr. Christ Vandekeybus in 1952. Deze pomp stelde de koeien in staat zelf in staat hun drinkwater op te pompen, een revolutionaire uitvinding die al snel in heel Europa zijn weg zal vinden. Christ nam er een patent op en Ipsam was geboren. Aanvankelijk noemde hij het bedrijf Ipsa, Latijnse woord voor "zelf" (vacca Ipsa Bibi, ofwel koe drinkt zelf). Jaren later bleek dat Ipsa al bestond als merknaam, dus werd de "M" van machines achteraan toegevoegd, vandaar Ipsam. De vraag naar weidepompen was niet bij te houden en al snel kwamen er meer mensen in dienst als ook meer producten in het programma.

Toen de landbouwmechanisatie zich opdrong begin jaren '60 speelde Ipsam hier bewust op in. Stalinrichtingen, vloerroosters, trommelschudders en mesttanks zijn slechts enkele van de producten die ze lang gemaakt hebben, maar vooral de mesttanks ging Ipsam's specialiteit worden. In 1973 verhuisde het bedrijf vanuit het dorp van Essen naar zijn huidige locatie op het industrieterrein van Essen. Ook andere sectoren kwamen in beeld en zo ging Ipsam ook (afzet-)containers maken. Hun expertise vanuit de mesttanks kon meegenomen worden om vacuüm-ruimwagens en hogedrukinstallaties bij vrachtwagens op te gaan bouwen voor bedrijven in de reinigings- en milieusector. Na verschillende overnames en hoogte- en dieptepunten gekend te hebben staat nu bij Ipsam reeds de 4e eigenaar aan het roer. Ipsam staat nog steeds voor kwaliteit en vakmanschap, echter mesttanks zullen we van Ipsam niet meer zien in de toekomst. Ze gaan hun vanaf heden volledig toespitsen op het bouwen van gesofistikeerde ruim- en vacuümwagens, zowel getrokken als opbouw op vrachtwagens, iets waarin ze de laatste decennia een ijzersterke marktpositie hebben verworven. Kijk zeker ook eens op hun website: www.ipsam.com

Dan nu over de miniatuur:

Ook de manier waarop het miniatuur tot stand is gekomen vind ik absoluut geweldig.

Als standhouder op de laatste beurs in Lochristi had ook enkele folders op m'n verkooptafel liggen. François Dereume (bekend van de prachtige diorama's op de beurs in o.a. Hoegaarden) kwam bij me langs en had interesse in enkele Ipsam folders, het hele gesprek hierna zal ik hier niet uit de doeken doen, maar het komt erop neer dat hij op zoek was naar een folder van een Ipsam trommelschuder omdat hij die in miniatuur wilde gaan bouwen. Ik had de folder, en hij de ambitie om het te bouwen, en zo geschiede; twee Ipsa trommelschudders werden door hem gebouwd, waarvan eentje voor hemzelf en eentje voor mij. Zoals we van deze meesterbouwer buiten categorie gewoon zijn is het miniatuur bijna volledig met de hand gebouwd uit polystyreen, zowel de details als de afwerkingsgraad is van uitermate hoge kwaliteit, werkelijk niets werd er vergeten.

De folder:

Ondanks dat het slechts een enkel A4'tje is staan er tal van mooie foto's op. Iets wat niet vanzelfsprekend was voor die tijd. Het moest een erg goede "marketeer" zijn geweest, want hij wil de lezer niet enkel overhalen met de argumenten, maar ook met de foto's. Wat het voor mij persoonlijk weer leuk maakt: op een van de foto's is op de achtergrond de schouw van de plaatselijke snoepfabriek te zien. Een schouw waar ik mijne hele jeugd zelf ook op gekeken heb. En zo is het cirkeltje rond, wat mij betreft mogen er zo nog veel meer van zulke Ipsa(m) modellen volgen! Wie weet...

Voor vragen of opmerkingen mag je mij altijd mailen op volgend adres; suykerbuykmaarten@gmail.com Ook mensen die zelf ook folders verzamelen en willen ruilen, of mensen die folders hebben en ervan af willen mogen via deze weg contact opnemen.                                                                          

Foto’s en tekst: Maarten Suykerbuyk                                    Bewerking: Jan van der Zijden

Opmerking: zowel het miniatuur als de folder zijn eigendom van Maarten!

Bij de foto’s:

  1. Maarten S. Ipsa nov 21          de Ipsa achter een Fendt Farmer 2D
  2. Maarten S. Ipsa nov 21          de Ipsa vanaf de rechterachterkant gezien
  3. Maarten S. Ipsa nov 21          de Ipsa als `standalone”
  4. Maarten S. Ipsa nov 21          kan op twee manieren aangekoppeld worden, in de 3-puntshef of met het trekoog
  5. Maarten S. Ipsa nov 21          hier achter een Inter 633 SA
  6. Maarten S. Ipsa nov 21          de Ipsa nu vanaf linksachter gezien
  7. Maarten S. Ipsa nov 21          zo maak je wel erg brede zwaden
  8. Maarten S. Ipsa nov 21          de Ipsa en de brochure
  9. Maarten S. Ipsa nov 21          scan van de brochure
  10. Maarten S. Ipsa nov 21          idem

 

 

Gerelateerd