Nieuws
25 september 2021

Werktuigendagen Oudenaarde 2021

Het Rock Werchter van het boerenleven

Tekst en beeld : Raf Janssens. Coördinatie Oldtimer Happening

Vergeet Metallica en Daft Punkt, hier heten de sterren Fendt en John Deere ,
kijk daar die karre, de Porsche onder de tractoren. Zo luidde de Headliner van het Nieuwsblad regio Oudenaarde met het artikel van de Werktuigendagen Oudenaarde.

Zo kan je het stellen voor de niet landbouw journalist die een kijkje kwam nemen op de terrein
in Heurne. Voor de professionele bezoekers is het natuurlijk een 2 jaarlijkse beurs op wielen.

2x feest, namelijk 35° Werktuigendagen en 10° Oldtimer Happening
Een openlucht festival waar de landbouwmachines niet enkel ten toon worden gesteld maar ook in werking te zien zijn op de velden,
 De 10° uitgave lokte dan ook een topper aan Oldtimer deelnemers.

Tevens het eerste landbouw evenement na het Coronatijdperk vanaf begin 2020 met als nieuwigheid het Covid Safe Ticket (CST) om toegang te hebben tot de beurs wat op zich geen probleem was bij de verschillende inkomen. Iedereen was er op voorbereid om een Certificaat bij zich te hebben zodat alles vlot verliep voor het toch ruime publiek van om en rond 56000 bezoekers tijdens het weekend.

Ook voor de Oldtimer liefhebbers was het een eerste event om met hun tractoren uit te stallen voor een groot publiek. Net zoals andere uitgaven had de organisatie er alles aan gedaan voor zowel  deelnemers als publiek om er terug een Prachtig Oldtimer Happening van te maken.

Overbewerkte velden leiden tot geen Ploegkampioenschap.
Om organisatorische redenen is het Belgisch Oldtimer Ploegkampioenschap niet kunnen doorgaan.
De voorbije jaren is het steeds moeilijker geworden om percelen te vinden waarop er tijdens de Werktuigendagen zware grondbewerkingsactiviteiten mogen uitgevoerd worden.  Dit is deels omdat een aantal gronden van eigenaar zijn gewisseld, maar ook deels omdat een aantal percelen door firma’s overbewerkt zijn geweest waardoor meerdere landbouwers verkiezen om hun gronden even te laten rusten. Dit laatste gaf de doorslag om het Oldtimer ploegen niet te laten doorgaan.

Festival voor sommigen vanaf vrijdag tot en met maandag morgen
Een aantal deelnemers waren reeds aangekomen op het terrein op vrijdag avond al dan niet met een caravan of woonwagen om er een gezellige drie- of vierdaagse van te maken. Zo kwam Chico en aangelanden reeds vrijdagochtend aan gereden vanuit Leuven na een hele nacht te hebben gereden. Omwille van verkeersdrukte vertrokken ze donderdag avond. Ook Rik Den Duyver en de Familie Handschoemaker arriveerden op vrijdagnamiddag na een heuse tocht vanuit Torhout met enkele eet- en drankstops onderweg. Ook deze mensen verbleven een heel weekend tot en met maandag op het terrein van de Werktuigendagen Oldtimer Happening.
Dat deze Oldtimer Happening echte must is aan het worden werkten we op vrijdag avond reeds een 100 tal
tractoren aanwezig waren en de bestuurders bleven overnachten. 

Een mooi record voor de 10° happening
Niet te min liepen de inschrijvingen voor de statische show vrij vlug binnen en hadden er zich 418 deelnemers aangemeld om deel te nemen. Waaronder 57 tractoren onder het thema Massey-Harris, Ferguson en Massey Ferguson met bouwjaar van 1945 tot 1986. Een aantal unieke exemplaren in het thema waren te zien zowel bij M-Harris als bij M-Ferguson. Van perfect gerestaureerde tot nog op te knappen tractoren. Een dubbele MF 135 sprong zeker in het oog, daar de eigenaar achteraan zijn 135 een achterbrug en zetel had aan verbonden, dit om zijn passagiers een veilige zitplaats te geven bij rondritten. Enkele Amerikaanse MF waren ook aanwezig en de befaamde knikker, de MF 1200.

Bij aankomst op het terrein konden de reeds 315 deelnemers zaterdag hun inschrjivingsbrief inruilen  voor een gepersonaliseerde rallyplaat en aantal drank- en eetbonnen.  

Oud op bezoek bij Nieuw
Op zaterdag namiddag waren de thema tractoren uitgenodigd op de stand van Matermaco .
De 42 deelnemers werden op de stand ontvangen bij een glaasje en konden allen een MH Strooien hoed in ontvangst nemen. In colonne werd er met een slakkengang naar de stand gereden onder grote belangstelling van de bezoekers langs de weg binnen het WTD terrein. De deelnemers werden mooi opgesteld in een cirkelvorm naast de nieuwe modellen van Massy-Ferguson. Groot aantal aanwezigen op de stand herkende de meeste Massey-Harris-Ferguson’s van vroegere tijden waar ze indertijd ook hadden mee gereden. Een leuke samenkomst van oud en nieuw. Van daaruit werd de beknopte rit verder gezet richting de stand van KWS maïs zaden waar de deelnemers ook werden getrakteerd op een frisse pint. Ook daar hadden deze tractoren een ruime belangstelling van de bezoekers bij KWS. Van daaruit werd er verder gezet naar het Oldtimer terrein via een pad tussen de reeds gerooide bieten.

Een Feest was het ook op zaterdag avond tussen de kampeerders onderling waar een Heuse BBQ
was georganiseerd voor een 100 aanwezigen met aansluitend en gering feest met Discobar en klein kampvuurtjes. En zoals afgesproken met de Organisatie werd iets voor 24u muziek en lichten gedoofd en kon iedereen genieten van een rustige nacht op het terrein.

Volledig open huis op zondag met maximum aan deelnemers en bezoekers
Van zaterdag 18u  tot zondagmorgen 9u melden zich de laatste deelnemers aan  voor hun Rallyplaat en de bonnen. Zodoende was het aantal om en rond de 418 bereikt voor deze editie.

Een onafhankelijk jury deed tussen 10 en 12u de ronde voor de BOTA wedstrijd onderling tussen de Massey-Harris-Ferguson tractoren te beoordelen. Er werden punten gegeven volgens Bouwjaar, Originaliteit, Restauratie en Uniciteit.

Het traditionele defilé op zondagnamiddag becommentarieerd door de levende tractorencyclopedie - Piet Verschelde - trok veel tractoren en veel bezoekers. Zo had Piet toch anderhalf uur nodig om over de bijna 200 voorgereden oldtimers een kort afzonderlijk verhaal te schetsen.  

Om 17u werden de winnaars bekend gemaakt door Maarten Huybrechts, bezieler van de Oldtimerhappening en de prijzen overhandigd door Mevr. De Graeve, een Zingmse Schone.
De uitslag kan U vinden hieronder.

Na deze uitreiking werden stilaan de motoren gestart om zich  huiswaarts te begeven onder Politie begeleiding naar de N60 toe in groepen van 20-30 tractoren, waarbij alles vlot verliep en geen files ontstonden op deze rijksweg,  anderen bleven  overnachten en vertrokken pas op maandag morgen.

De organisatie kon terugblikken op een zeer geslaagd 2021 evenement.  

Er waren in totaal 50 inschrijvingen voor de BOTA,

MH, F en MF en dan nog 7 laatkomers die niet konden deelnemen aan de BOTA

 

Gerelateerd